Камелот и крал Артур - били ли са въобще?
Камелот и крал Артур - били ли са въобще?

Интересен факт е, че в най-старите документи за крал Артур не се съдържа никаква информация за Камелот. За мястото няма никакви сведения чак до XII век. Тогава френски поет на име Кретиен дьо Троа го споменава в една от поемите си за Ланселот. След това през 1485 г. в разказ на сър Томас Малъри се казва, че прословутата кръгла маса се намира в голямата зала на двореца в Уинчестър.

Съществуват и спекулации, че думата Камелот идва от латинското „Camulodunum” – най-старото селище в Англия според римляните.

То се превърнало в голяма крепост, когато римските легиони нахлули на Острова. Намира се на територията на днешен Есекс. Преди завладяването от Римската империя е било дом на множество келтски племена.

Изказана е и теория, че Камелот е свързан с река Камел (Camel) в Корнуол. В една от артуровите легенди е споменато, че кралят е роден в замъка Тинтагел в Корнуол. Възможно ли е в близост да е имало велико кралство, за което не знаем нищо?

Може би най-добрата следа се появява през 1542 г., когато мъж на име Джон Леланд пътувал из Англия, за да събира малко познати исторически сведения. Той писал за „град или замък“, наречен Камалат, който се намирал на юг от Южно Кадбъри. Местните селяни му разказали, че Артур често е посещавал Камалат. Леланд пише, че на върха на хълма е открил останки от основи на стени, разпръснати на площ от 20 акра.
Възможно ли е тези останки да принадлежат на Камелот от артуровите легенди? Местността се намира в днешен Сомърсет, но е също толкова възможно цялата история да е просто част от фолклора на местните.

Най-вероятно никога няма да разберем дали Камелот се намира в Уинчестър, Есекс, Корнуол, или другаде на британските острови.

Има и вероятност легендарният замък да не е съществувал въобще,

но самó по себе си търсенето на точното му местоположение е интересно занимание.

В легендите Камелот се съюзява с Авалон, Лионес и други отдавна загубени места от древния свят.

Хълмът „Свети Михаил“ до абатство Гластънбъри. digitalexpress / flickr.com

Екип археолози от университета на Рединг са препроверили резултатите от почти стогодишни разкопки в абатство Гластънбъри, където според преданието били погребани крал Артур и жена му Гуинивър.

Според учените, споменаванията на легендарния крал най-вероятно са били опит на монасите да привлекат вниманието на поклонници към слабо популярното абатство. Но под влиянието на митовете в крайна сметка са попаднали и археолозите от ХХ век.

Новите резултати от изследванията са представени в съответна монография, а накратко за него се разказва в официално съобщение на института.

Авторите наново провели химичен и радиовъглероден анализ на находките, получени при разкопки през 1904-1979 година. Материалите, открити в „гроба“ на Артур и Гуинивиър, са датирани от XI-XV век, което е приблизително с пет века по-късно от предполагаемото време, в което е живял Артур.

Учените също така посочили грешки, извършени от техните колеги при разкопките в средата на ХХ век. Според авторите некоректната първа интерпретация на резултатите се дължи на несъвършени методи за анализ, както и на излишната вяра в митове.

Освен това археолозите са отбелязали необичайната история на църквата, която според преданията е основана от Йосиф Ариматейски.

След пожар през 1184 г. монасите от абатството са измислили няколко начина за привличане на поклонници.

Освен легендите за гроба на крал Артур те също са „рекламирали“ активно новия храм, престроен с прилагане на материали от старата църква и с използването на архаични архитектурни похвати, за да подчертаят историческата приемственост.

Освен проверката на „старите“ резултати учените са извършили и редица важни нови открития. Например датата на първото заселване на Гластънбъри се е изместила с 200 години по-рано, отколкото се смятало преди това. Авторите са открили и няколко стъклодувни пещи, датиращи от 700 г. По думите на учените тези находки са станали най-ранното свидетелство за стъклодувно производство в саксонска Англия.

Абатство Гластънбъри в почти през цялото си съществуване е било тясно свързано с легендите за крал Артур и библейски предания. Според едно от тях абатството е било основано през I век и е станало първата християнска църква в Британия. Според друга легенда Гластънбъри всъщност е легендарният Авалон – острова, обитаван от феи, където е завършил земния си път крал Артур.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви