Неандерталец отнесъл куршум в черепа?
Неандерталец отнесъл куршум в черепа?

В Музея по естествена история в Лондон е показан череп на неандерталец на 38 000 години. Той е от ранния Палеолит, изкопан през 1921 г. в днешна Замбия. На лявата страна на черепа има съвършено кръгла дупка, около 8 мм в диаметър. Интересно е, че около дупката няма радиални линии на разцепване, или други белези, които остават след използването на хладно оръжие, като стрела или копие.

Срещуположно на дупката черепът е разбит. И реконструкцията на фрагментите показва, че е бил разбит отвътре навън, като от пушечен изстрел. Всъщност, който и да е по-бавен обект не би могъл да направи нито изкусната дупка, нито раздробяващия ефект.

Експертите от съдебната медицина, проучили черепа, са единодушни, че такава черепна повреда не може да се нанесе от нищо друго, освен от метателно оръжие с висока скорост, нарочно изстреляно по праисторическата жертва, с намерение за убийство.

Ако по този неандерталец действително е било стреляно с подобно оръжие, то може да се направят следните две заключения.

1. Екземплярът не е толкова стар колкото се твърди, че е и е бил застрелян от европеец в близките векове.

2. Или възрастта на останките е правилна и отличният стрелец е древен също.

Но имайки предвид фактът, че палеолитният череп е изкопан на дълбочина 18 метра под земята от основно оловни скали, второто заключение звучи по-правдоподобно. Обаче кой е знаел за барута преди 38 000 години? Във всеки случай не човекът от Каменната ера. Би трябвало да е съществувал друг човешки род, далече по-напреднал и цивилизован, при все това живеещ по същото време.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви