„Остров Свети Кирик и Юлита в Созопол има нужда от нов, модерен пристан. Такова съоръжение може да бъде изградено към момента само от ДП „Пристанищна инфраструктура“. Това е организация с достатъчно голям финансов ресурс и експертен капацитет, за да направи необходимото. Законът позволява на предприятието реализацията на подобен проект. Ще работя за обединяване на усилията на държава, ресорни министерства и община. Само това е успешната формула за Созопол да развива потенциала на „Свети Кирик и Юлита“.

Това коментира кандидатът за народен представител от коалиция ГЕРБ-СДС Иван Вълков. Той проведе открита приемна в Созопол и обсъди с жителите на морския град бъдещето му развитие като туристически и културен център. Една от основните теми бе остров „Свети Кирик и Юлита“.

„Този остров може да даде икономически и културни шансове за развитие на община Созопол. За да се случи това, е необходимо община и държава да заработят в синхрон. „Свети Кирик и Юлита“ е публична държавна собственост и няма как да премине към активите на общината, макар настоящата общинска администрация да заявява желание. За развитието на острова са нужни инвестиции в размер, какъвто трудно може да се гарантира от общинския бюджет на Созопол“, сподели кандидатът на ГЕРБ.

Вълков е категоричен, че сегашните управници на Созопол губят ценно време.

„Досега можеха да покажат капацитет и умения, вече втора година начело общината пропуска възможности, които пряко се отразяват на живота на жителите на Созопол. Това е още сериозна една причина държавата да участва в обновяването на остров „Свети Кирик и Юлита“. Там има сериозен сграден фонд, а обновяването му също ще е непосилно за общината. Към това добавяме археологическите разкопки, които още не са приключили. С модерен пристан на „Свети Кирик и Юлита“ ще могат да бъдат обслужвани туристически кораби“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви