Испания е на път да се превърне в една от първите държави в света, където да бъде въведена четиридневна работна седмица. Идеята е част от пилотен проект, на който правителството даде зелена светлина.

По-рано тази година малката лява испанска партия „Мас паис“ обяви, че правителството е приело предложението й за изпробване на идеята. Оттогава се водят разговори, като следващата среща се очаква да се проведе през следващите седмици. От партията отбелязват, че с идеята за въвеждане на четиридневна работна седмица (32 часа) поставят началото на реален дебат. Те смятат, че е настъпило времето за материализиране на идеята.

Подобна идея се обсъжда и в други държави, включително Нова Зеландия и Германия. Поддръжници на предложението вярват, че ще то ще увеличи продуктивността, ще подобри психичното здраве на работниците и ще допринесе в борбата с климатичните промени.

Левите партии в Испания, където 44-дневна стачка в Барселона през 1919 г. превърна страната в една от първите в Западна Европа, въвели 8-часов работен ден, прегърнаха идеята. Според „Мас паис“ Испания е една от държавите, където хората работят повече часове от средните европейски нива, но не е сред най-продуктивните държави. Партията смята, че повече часове работа не означава по-добре свършена работа.

От „Мас паис“ са изчислили, че в пилотния проект могат да участват около 200 компании с 3000-6000 работници. Целта е да се намалят работните часове, но да не се губи част от заплатата или работното място. Прогнозата е проектът да започне най-рано тази есен. Малката партия предлага проектът да бъде ръководен от експертна комисия, в която да участват представители на правителството, синдикатите и бизнеса.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви