Турското външно министерство обвини Гърция, че укрива терористи след излъчването на интервю с Фетхулах Гюлен по гръцката телевизия.

По-конкретно турското министерство твърди, че Гърция предоставя убежище на членове на движението на Гюлен (ФЕТО), което тя е определила като терористична организация и обвинява в организиране на опита за преврат през 2016 г. срещу правителството на Ердоган. Тя също така определи интервюто като непростима публична пропаганда, съобщи „Катимерини“.

„Гърция се превърна в безопасна дестинация за членовете на ФЕТО, като там те могат да се движат безпрепятствено и да работят за постигане на целите си. Заедно с тях са ПКК (Кюрдската работническа партия) и други терористични организации, които продължават да действат в Гърция”, заяви говорителят на турското външно министерство Хами Аксой.

Той също така призова Гърция да си сътрудничи с Турция за екстрадирането на членове на ФЕТО от гръцка територия и заяви, че ФЕТО представлява заплаха за безопасността на всички държави, а не само на Турция.

Това обвинение идва само дни преди изследователските преговори между Гърция и Турция да бъдат възобновени на 16 март.

БГНЕС

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви