285 нови случая в област Бургас
285 нови случая в област Бургас

Вчера област Бургас отново излезе на второ място след София /столица/ по брой новозаразени с коронавирус. Новите случаи са 285. Ваксинирани са общо 18 656 души. Малко хора са получили втора ваксина. Няколко дни те бяха 2960, а от вчера в областта те са вече 3048, сочат данните на ЕИП

В страната са направени 17 277 теста, като 18.06% от тях са положителни за коронавирус или това са 3121 нови случая.

Най-много са в София/столица/ – 911. Следват областите Бургас – 285, Пловдив – 255, Варна – 184, Плевен – 130, София – 114, Слшвин – 112, Благоевград – 105, Враца – 102 и др.

В страната в момента са активни 39 823 случая. Излекувани са 1734 души. Висок остава броят на хоспитализираните – 6604, както и на настанените в интензивни отделения – 502-ма.

Починалите надхвърлиха 11 хиляди. Вчера гертви на заразата са станали 95-ма души, с което общо от началото на епидемията те стават 11 094-ма

Към момента са поставени общо 324 446 дози ваксина, от които за последното денонощие – 15 301.

Сергей Вознесенски, кандидат на медицинските науки, доцент в Катедрата по инфекциозни болести на Руския университет на дружбата на народите (РУДН)
Сергей Вознесенски, кандидат на медицинските науки, доцент в Катедрата по инфекциозни болести на Руския университет на дружбата на народите (РУДН)

Защо някои хора не заболяват от COVID-19

Някои хора може да не се разболеят от COVID-19, тъй като вече са боледували от друг коронавирус, наскоро са претърпели вирусна инфекция или имат локален имунитет, твърди д-р Сергей Вознесенски

Според него, антителата са маркер, показващ, че тялото се е срещнало с причинителя на болестта. В същото време някои хора не са податливи на болести, например на ХИВ, съобщава РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

“Има много повече хора с коронавирусна инфекция. За момента няма как да се направи заключение по каква причина са придобили имунитет – това все още е на етап научна дискусия”, казва д-р Вознесенски.

Той отбеляза, че една от версиите е отложен епизод на заболяването, причинено от други коронавируси, тоест наличието на кръстосан имунитет

Според втория възможен вариант, преди срещата с коронавируса човекът вече е минал през някакъв вид вирусна инфекция, след което нивото му на интерферон се е повишило. Ако има много от тях, тогава податливостта към вирусни инфекции намалява.

Третата версия е свързана с възможното съществуване на локални елементи на имунитета, имунни комплекси,

които предотвратяват проникването на вируса на нивото на лигавицата на дихателните пътища. Кой от механизмите работи е обект на научна дискусия, добавя експертът.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви