„Ситуацията в страната е сериозна, но тя е под контрол. Имаме няколко места, където се усеща сериозен натиск върху лечебните заведения. Продължаваме да обсъждаме с директорите на РЗИ-тата допълнителните мерки”, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той обясни, че ще се насочи по-голямо количество ваксини към местата с по-висока заболеваемост.

Министърът призова българите да бъдат разумни и да не си мислят, че пандемията е отминала.

„За огромно наше съжаление се появяват нови варианти на коронавируса. В момента в България над 70% от пробите на национално ниво са положителни за новия британски вариант”, поясни министърът.

Относно преминаването към обучение в електронна среда проф. Ангелов поясни, че в страната ситуацията е различна. „Там, където това се налага, то ще бъде приложено, включително за малките класове и за детките градини”, добави той.

Според него ситуацията е много динамична и всеки ден е уникален, защото се случват различни неща. „Решенията, които вземаме, са решения в движение”, обясни проф. Ангелов.

Той беше категоричен, че няма мерки, които не биха въвели. Сподели, че е написал на всички директори на здравните инспекции, че могат да приложат ограниченията, които счетат за необходими.

„Можете да затваряте ресторанти, молове, училища, фитнеси, спорт – всичко, което е необходимо”, разясни министърът.

За изборите проф. Ангелов каза, че ще се проведат на определената от президента дата.

За недостига на ваксини той посочи, че такъв има в целия свят. „За огромно наше съжаление фирмите производители не изпълняват договореностите, които са разписали и определения график”, уточни той.

През март се очаква да пристигнат 500 000 дози ваксини. „Ако това се случи до края на месец март, и ако успеем да ги приложим, ще имаме около 700 000 ваксинирани”, поясни здравният министър.

NOVA

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви