УАЗ става Isuzu? А дано, ама…
УАЗ става Isuzu? А дано, ама…

Японската Isuzu ще е новият технологичен и производствен партньор на руската УАЗ. Това съобщава сайтът drom, цитирайки източници от самия Уляновски автомобилен завод. Дългоочакваното ново поколение на УАЗ Патриот на практика ще бъде версия на Isuzu MU-X с леки корекции в дизайна.

Допреди година плановете предвиждаха УАЗ сам да разработи новата генерация на Патриот. И даже се появиха някои скици с дизайна на бъдещия модел, наречен оптимистично „руският Prado“. Компанията обаче инвестира почти целия си развоен бюджет в проекта Aurus за свръхлуксозен автомобил, и в крайна сметка трябваше да се откаже от този план.

Вероятно все пак част от наличните разработки за този модел сега ще бъдат използвани при партньорството с Isuzu. Макар да не е официално потвърдено, то изглежда твърде вероятно, защото още през 2018 двете компании регистрираха съвместно предприятие със специална инвестиционна цел. По всяка вероятност японците ще използват базата на УАЗ и за сглобката на свои модели за руския пазар – най-вече MU-X и новото поколение на пикапа D-Max.

Всъщност, по всичко изглежда, че пак ще става дума за нещо не съвсем такова. Руснаците по-скоро ще сглобяват японските машники, а няма да разработят своя, на базата на славния ветеран. И пак няма да има техен пробив на  световния автоазар. Или поне – на европейския. Не, че никак не го заслужават. И пак ще е в сила онова, познатото:“Искахме да е по-добре, ама стана както винаги…“ И ще ни остане единствено да довършим второто изречение от заглавието по добре познатия ни начин.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви