Икономика, образование, инфраструктура, здравеопазване, енергийна ефективност и култура. Това само малка част от приоритетите, които си поставиха днес кандидатите за народни представители от листата на ГЕРБ-Бургас. В зала „Георги Баев“ в КЦ „Морско казино“ част от тях представиха с конкретика своите идеи за бъдещето на града ни. На място присъства и водачът на листата Любен Дилов-син, който сподели, че е горд да бъде част от такъв подготвен и добър отбор.

Принципът, който винаги сме спазвали в нашите листи, е да имаме представителност на младежките организации, на експертно ниво, да имаме паритет на мъже и жени. Излизаме със сила и самочувствие на парламентарните избори, защото винаги сме си изпълнявали обещанията, които сме поемали към бургазлии и към бургаски многомандатен избирателен район. Всичко, което сме поели като ангажимент от предните парламентарни избори, през последните 4 години, е изпълнено“ , каза областният председател на ГЕРБ и кандидат за депутат Димитър Бойчев.

Той поясни, че партията излиза с местна кампания и с местни ангажименти, които не били само на думи. С експертизата си, както и с това, което кандидатите за депутати ще изпълнят, от ГЕРБ имат амбицията от Бургас отново да бъдат избрани поне 6 народни представители.

Бойчев благодари и на Любен Дилов-син, че е приел предизвикателството да бъде водач на бургаската листа, защото е доказано десен политик. Областният лидер на ГЕРБ бе категоричен, че Бургас и районът ще имат в лицето на Дилов-син един сериозен лобист.

Хората са абсолютно всичко и Бургас го доказа през последните над 10 години. Тук се случиха такива неща, които само преди години ни се струваха невероятни. Грижата за хората е най-големия ангажимент, който всеки от нас трябва да поеме. Това минава през развитие на здравеопазването, инфраструктурата, образованието. Бургас има изключителни постижения в средното и началното образование, които категорично го поставят на първо място в страната. Отварянето на един Медицински факултет обаче не е достатъчно. Лично аз ще използвам бял и открит лобизъм, за да можем да обясним на нашите колеги от бъдещия парламент, че мораториумът върху разкриването на нови факултети не е добра идея, особено за Бургас„, каза пред бургаските медии Любен Дилов-син.

Според него висшето образование не било просто национална задача, а наднационална такава.

Бургас е най-големият град в най-югоизточната част на Европа. Тук е вратата към Азия. Тук трябва да имаме висши учебни заведения за аутсорсинг и IT технологии. Трябва да сме готови да бъдем голям търговски център на югоизточна Европа. Регионът има толкова много да покаже в областта на археологията. Нужно е да се направи един туристически пакет, който да обединява туризма с археологията и културата. Пред мен има сериозно предизвикателство, но съм част от прекрасен отбор„, заяви той.

Кандидатът за депутат Ивелина Василева каза от своя страна, че ГЕРБ залагат на конкретни и реалистични цели.

От ГЕРБ изпълняваме своите ангажименти към избирателите, като това бе доказано и през изминалия мандат. Основното ни предизвикателство през следващия ще бъде справяне с ковид пандемията и социалните мерки, които трябва да се вземат след нея. Нашата цел ще бъде възстановяването на икономиката. Ще поставим силен акцент върху здравето и грижата към хората. Приоритет ще ни бъде отново и образованието. Изпълнихме своите ангажименти към учителите и възстановихме доверието в тази професия, която вече е желана и сред младите хора. Следващият ни мандат, до неговия край, през 2025 година, средната учителска заплата ще бъде 2500 лева. Средната заплата на преподавателите във висшите учебни заведения ще бъде 2800 лева. 5% от БВП на страната да бъде насочен към инвестиции в образованието и неговата модернизация. Планираме ръст на БВП в следващите 4 години, което ще доведе до това, че през 2025 година той да бъде 100 млрд. евро. Това означава и по-добри доходи за хората. Това означава, че и политиките, които планираме до края на мандата, ще доведат до средна заплата от минимум 2000 лева и минимална такава от 1000 лева„, каза тя.

Василиева поясни, че от ГЕРБ ще продължат да работят за модернизацията в страната и региона. Тя определи като чудесна новината за одобрението от страна на Европейската комисия на големия воден проект, който ще се реализира в област Бургас.

Той ще доведе до по-добро качество на питейната вода, подобряване на ВиК инфраструктурата, опазване на Черно море и природата в нашия регион. Първата фаза на проекта вече започва и разчитаме на ВиК-Бургас бързо и успешно да го изпълни„, сподели тя.

Деница Николова определи бургаската листа на ГЕРБ като бегачи на дълги разстояния. Когато поемели ангажименти, то те били с перспектива.

Бургаска е една от най-бързо развиващите се области в страната и се надявам, че през следващите 7 години, а не 4, ще успеем да достигнем до елемент на развитие, който ще ни доведе до БВП, който е над 75% от средния за ЕС. Това би допринесло значително за подобряване на качеството на живот на хората. Една от основните ни теми е опазване на здравето, като това минава и през по-добро здравеопазване на нашите деца. Приоритет за нас е изграждане на Университетска детска болница с научен център в Бургас. Така ще затворим комплекса от здравни грижи на територията на област Бургас„. каза тя.

Николова изрази увереност, че Бургас ще се превърне в един здравен хъб за целия югоизточен район. Тук ставало дума не само за лечение, но и за превенция и профилактика.

„Достъпът до здравни услуги също е особено важен, което означава, че транспортната свързаност трябва да продължи да се развива. Южният обход на Бургас вече е факт, сега следва да се направи и Северния такъв. От там започваме с четирилентовия достъп и до по-малките населени места – Бургас-Царево, Бургас-Средец, Бургас-Айтос и Бургас-Малко Търново. Това ще даде тласък на много от градовете в областта, но и възможност за икономическо развитие. Бизнесът също е основен приоритет за нас, както и развитието на Индустриалните зони на територията на Бургас. Имаме амбицията да изградим една нова стратегическа зона в областта. За нас е важно Бургас да се сравнява не само с градовете в България, но и с най-развитите такива в Европейския съюз“, сподели още Николова.

От своя страна Жечо Станков заяви, че за България и за Европа имало едно правило – енергийната политика преди всичко. Според него България е пионер и показва на Европа, че трябва да интерминира жилищните сграда на своите граждани.

„Справедливо е програмата за енергийна ефективност да достигне не само до многофамилните сгради, но и еднофамилните такива. Те ще бъдат включени в обхвата на новата национална програма за саниране. Санирането при многофамилните сгради създаде по-добър комфорт за живущите в тях и намали консумацията на енергия с до 70%. С новата програма ще дадем шанс на гражданите сами да създават своята енергия. Бургас бе пионер в програмата за саниране и вече имаме немалко сгради, където бяха монтирани енергийни панели. Ще дадем шанс на тези 130 сгради в Бургас и още над 200 в областта, които са в листата на чакащите, да бъдат финансирани“, каза Станков.

Той поясни, че ще се насочват средства и за еднофамилните сгради, но не само за опаковането им, но и за това сами да произвеждат електричество. Това щяло да стане с предоставяне до 4000 лева на домакинство за инсталирането на фотоволтаични панели, с до 1250 лева за соларни панели за производство на топла вода, както и с над 1000 лева за смяна на климатиците с термопомпи, които щели да дадат възможност за намаляване на разходите.

„Бизнесът в Бургас също има нужда от финансова инжекция, за да отваря нови работни места. Предприятията ще могат да бъдат превърнати в естествен производител на енергия. Това ще намали разходите им ще им даде възможност за нови инвестиции. Поемаме ангажимент към бургаските граждани, че ще продължим да даваме средства и към общинските и държавни сгради – там, където учат нашите деца, където се лекуват нашите родители. Планираме изцяло обновяване на тяхната база, включително и създаване на дигиталните класни стаи. За мен е чест да бъда от този силен отбор на ГЕРБ“, каза Станков.

На събитието днес присъства и кметът на Бургас Димитър Николов, който заяви, че за да се случат наистина красивите пожелания и идеи, трябва да има един сериозен екип от подготвени хора.

„Хората в листата на ГЕРБ са не само учтиви и умни, но и достатъчно агресивни, когато пред тях стои конкректна задача за бъдещето на Бургас. Познавам всеки един от тях и съм сигурен, че те ще изпълнят ангажиментите си. Те са наясно, че няма време за губене, защото Бургас не само трябва да се откроява, а да изпреварва останалите градове, ако искаме да сме място за младите хора, за можещите, където всеки може да реализира своите мечти“, коментира Николов.

1 КОМЕНТАР

  1. Индустриалните зони, поне до момента са в повечето случаи складове или сервизи.
    Няма нито една истинска инвестиция с изграждане на завод със значимо влияние.
    Пт многото приказки, поне да се реши въпроса с прекрасния имот на бившия МОЛ Странд. Нека този обект се придобие от общината и да се отдава на ИТ компании.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви