Добрата ваксина е поставената ваксина, без значение на коя компания е, защото доказано предпазва от тежкото развиване на COVID-19. Това каза кметът на Бургас Димитър Николов пред журналисти днес.

Той допълни, че основният фокус на общинската администрация сега е ваксините и доставката на нови такива към Бургас.

Искаме да получим повече такива, от колкото бяхме поръчали, защото Бургас е открит град, наближава и летен сезон, като всичко това прави заболеваемостта тук по-висока за средната на страната. Определи сме над 30 точки за ваксинация, но те могат да функционират, когато бъдат захранени. Веднага щом се случи доставката, зелените коридори ще заработят отново. В медицински център „Свети Николай Чудотворец“ ваксинираме от 200 до 400 души на ден„, поясни кметът.

Николов поясни, че за разлика от втората вълна в Бургас, сега нямало толкова случаи на тежко заболели, приети в реанимация или поставени на апаратно дишане. Нямало и правило, за това от какъв профил или възрастта са новозаразените.

Хубавото е, че голяма част от учителите в града вече се ваксинираха. Дори и тези, които след това се заразиха, изкарват заболяването много леко. Знам, че е досадно, че на хората им е омръзнало, но личните предпазни мерки са много важни – дистанция, маска, дезинфекция„, сподели още той.

Кметът каза, че са в Бургас са увеличени и леглата за ковид болни. Нямаме недостиг на такива, както на апаратура или лекарства. Две болници поискали от общината съдействие за допълнително медицински престилки и гащеризони и вече са им осигурени. Николов бе категоричен, че няма нищо, което болничните заведения да са поискали от администрацията и то да не им доставено.

Днес направихме предложение до Националния щаб, с автопарка на УКОРС-Бургас се извозват изписаните пациенти от бургаските болници, защото има голям натиск към линейките на Спешна помощ и има забавяне по адреси. По този начин няма да ги ангажираме към целия процес по изписването и извозването на пациентите„, заяви още кметът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви