Няма критични точки в страната с недостиг на легла за болни с коронавирус, а по-скоро в няколко области има по-голям натиск. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„Към настоящия момент това са Кюстендил, Бургас, Шумен и няколко лечебни заведения в София. Пак казвам – притеснения няма, болниците вече имат абсолютно всичко, като започнем от апаратура, кислородни концентратори, ремдесивир и всичко, което е в областта на предпазването. Това което обаче може да спре разпространението на вируса е ваксината, която е здравен щит срещу COVID-19“, категоричен бе проф. Ангелов.

„Това което искам да кажа е следното: в Европа вече се говори за български модел за решаване на кризата. Защо? Първо защото страната ни успя да постигне най-добри резултати в областта на заболеваемостта и смъртността след взетите мерки, които бяха много меки и с нисък индекс на строгост, сравнени с другите държави, които приложиха много по-стриктни мерки, но не успяха да постигнат нашите резултати. Именно това е едната част от българския модел“, каза той.

Ваксинацията в страната върви с добри темпове и няма място за притеснение, като още министърът на здравеопазването.

„Искаме хората да са спокойни. Знаем какво се случва, знаем как да го овладеем – няма място за никакви притеснения. За огромно наше съжаление, ситуацията продължава вече повече от година, като освен физическо здраве, ние имаме психическо и социално здраве, които са от първостепенно значение за силата на обществото“, посочи Ангелов, цитиран от „Фокус“.

Той апелира по отношение на мерките да не се противопоставя бранш с бранш, „защото основната ни идея е да излезем максимално бързо от тази неприятна ситуация и да удържим на предизвикателствата, заедно като общество“.

Здравният министър отново посочи, не мерките не са разхлабени прибързано, а анализи се правят ежедневно и там където е необходимо се прилагат нужните мерки.

„Относно Британския щам, ако вземем като пример Западните държави с техните строги мерки, ще видим, че резултатът е никакъв. Т.е. мерките не помагат или не могат да намалят дотолкова числото на разпространение на вируса, така че то да бъде ефективно за овладяване на ситуацията. Пак искам да повторя – няма място за паника, нека хората бъдат спокойни“, допълни проф. Ангелов.

Той посочи, че близо 60 000 човека вече са се записали за ваксина в електронната система и се прави разпределение на дозите, там където е необходимо. „Също така разпределяме наличните ваксини и на личните лекари. Като цяло ваксинацията върви с добро темпо. Аз лично съм доволен от темпото, с което вървим и ако продължаваме в същия дух, до края на лятото ще постигнем това към което се целим“, каза здравният министър.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви