Куп критики срещу България се съдържат в изявление на американски сенатори от комисията по външни работи. Отправя се и предупреждение, че корупцията у нас заплашва двустранните отношения между САЩ и България

Изявлението е на председателя на комисията по външни работи към Сената Боб Менендез и е подписано от сенатор Джим Риш, който също е член на комисията.

Отбелязват се ширещата се корупция, липсата на медийна свобода и политизацията на съдебната система

В изявлението се посочва, че връзките между двете страни се засилват, но се подчертава, че те могат да бъдат най-силни, само когато споделят общи ценности, на какъвто принцип е изграден съюзът НАТО. Сенаторите посочват, че искат връзките с България да продължат да се развиват, особено в сферата на енергетиката и общата сигурност.

Сенаторите припомнят, че България е на последно място сред страните в ЕС в класацията на „Прозрачност без граници“ – „Индекс за възприятие на корупцията“ през 2019 г., както и в тази за медийна свобода на „Репортери без граници“.

Казват още: „Продължаващата корупция, намаляването на медийната свобода, политизацията на съдебната система и други заплахи за върховенството на закона са сериозно предизвикателство за двустранните отношение САЩ-България“.

Припомнят се протестите от миналото лято: „В продължение на почти 8 месеца протести българските граждани поискаха на корупцията да бъде сложен край, а върховенството на закона и демократичните ценности да бъдат уважавани. С наближаването на парламентарните избори през април, е изключително важно правителството да защити тези ценности“.

Двамата сенатори пишат, че САЩ ще подкрепят действия за възстановяване на медийната независимост и върховенството на закона

Президентът Румен Радев пръв коментира критиките на сенаторите, определяйки ги като „съкрушаващи“. Ако правителството се беше вслушало по-рано в това, което казвам, в исканията на хората, на протестиращите, нямаше да излезе тази съкрушителна оценка . Ако правителството наистина държи на отношенията със САЩ като стратегически партньор и не се вслушва в моите послания, поне да слуша оценките и препоръките, каза Радев.

От управляващите почти цял ден нямаше реакция. Късно следобед зам.-външният министър Георг Георгиев даде брифинг, в който нападна президента и го обвини в лъжа. След това омаловажи американския шамар, определяйки критичната оценка като лична позиция на едва двама сенатори. Той намекна дори, че тя е провокирана от бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, който преди седмици бе на посещение в САЩ.

„Истинските контакти между България и САЩ не се съдържат в една набързо писана на коляно позиция, от която можем да твърдим или по-скоро може да зададем въпроса дали не лъха на лобизъм, който идва по линия на различни републиканци за България, хора, върнали се наскоро от своето трансатлантическо пътешествие“, каза Георгиев, който не назова конкретно името на Цветанов.

Обявената от ГЕРБ за „лична“ позиция на двамата сенатори обаче бе публикувана на страницата на комисията по външни работи на Сената и на страницата на американското посолство у нас

По-късно в петък и Министерството на външните работи изрази „учудване по повод личната позиция на двама сенатори от САЩ, която не изразява мнението на Сената и не отразява равнището на двустранните ни отношения“.

Получихме уверения и от посолството на САЩ в София, и от Държавния департамент във Вашингтон, че това изявление не обвързва правителството на САЩ, което по никакъв начин не би искало да влияе на предизборната кампания у нас, добавиха от МВнР.

Според министерството отношенията между САЩ и България никога досега не са били по-активни и по-задълбочени.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви