Голяма задушница е
Голяма задушница е

Днес е Голяма задушница или Задушница преди Великия пост

Всяка година е на различна дата, винаги в края на февруари или началото на март, като се определя според Великденските пости – Месопустната задушница е в съботата точно една седмица преди началото на Великденския пост.

В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) всички българи извършват помен в чест на мъртвите на голямата Задушница преди Великия пост.

Името “Задушница” показва, че това е ден за възпоменаване на душите на починалите.

На Задушница се посещават гробовете на починали роднини и близки. За помена се приготвя “коливо” варено, подсладено жито. Българската традиция включва още хляб и вино. В по-ново време се прибавят плодове, дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват молебен за упокоение на душите.

Житото е символ на възкресението, защото по думите на св. ап. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре. Виното е символ на кръвта на Иисус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята – добродетелите на починалия.

Според православния канон, погрешно е поставянето на храна на гроба на покойника

Библията отрича това. Оставената храна по гробовете няма да бъде изядена от покойника, а от бездомните кучета, като по този начин се оскверняват гробовете. Душата не яде и не пие материална храна и питие.

Сладкиши, месо и вино се раздават между живите и като вкусват от раздавките, да си спомнят за умрелите. Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се

Всички задушници през годината са винаги в съботен ден, когато Иисус Христос бил също покойник и с тялото си е бил в гроба.

За една календарна година обикновено Задушниците са четири – преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Арахангеловден. Задушниците са винаги в събота, защото в седмичния празничен цикъл, църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за “Бог да прости мъртвите души“.

На следващия ден – неделя – 7 март 2021 г., са Месни заговезни

На Месни заговезни започва големият Великденски пост. На 14 март са Сирни заговезни. Това е вечерята, когато се иска прошка, върти се халва за здраве, хвърлят се бутурници и се забравя за всякакви храни от животински произход – яйца, сирене, мляко, масло и пр. Има и препоръки за въздържание от веселби и благости, за смирение и доброта. Възкресение Христово е на 2 май 2021г.

Бог да прости всички помчинали. Живите да дарява със здраве и дълголетие.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви