Рекламен клип за документален сериал на HBO, появил се в YouTube, предизвика тревоги сред експерти по дезинформация

Те се тревожат от стила и тона на видеото, които определят като по-подходящи за реклама за холивудски шпионски трилър, отколкото за сериозно изследване на група от сложно преплетени и координирани стари и нови конспиративни идеи.

Видеото промотира поредица от 6 части, наречена Q:

Into the Storm („Q: В бурята“), която изследва произхода на най-опасната съвременна конспиративна теория QAnon. Ще може да се гледа и у нас от 22 март, като новите епизоди ще бъдат качвани на стрийминг платформата HBO Go всяка седмица.

„По време на тригодишното глобално разследване поредицата хроникира еволюцията на Q в реално време с безпрецедентен достъп до ключови играчи. Тя разкрива как анонимният персонаж, известен само като Q, използва различни конспиративни теории и информационна война за игра в интернет, пленяване на политици и манипулиране на мисленето на хората — обясняват създателите на сериала. — Шестте епизода изследват също влиянието на QAnon върху американската култура и поставят под въпрос последиците от неограниченото свободно слово, проникващо в най-тъмните кътчета на интернет“.

Бен Колинс, един от водещите журналисти, отразяващи радикализацията онлайн, написа в туитър, че трейлърът сякаш е правен с цел да привлича нови последователи на Q

И други критици твърдят, че рекламата много прилича на „видео за набиране на персонал за Q“. Джоан Донован, директор на научните изследвания в Центъра за медии, политика и публична политика Шоренстейн в Харвард, каза пред The ​​Verge, че, представяйки Q като тайнствен и вълнуващ, трейлърът рискува да привлече още повече хора за каузата му.

„Най-тревожният за мен аспект е, че повторното използване на кадри, намерени онлайн, събиращи заедно 6 часа конспиративно съдържание, ще бъде потвърждение за актуалността на движението и ще стимулира интереса към него“, казва Донован. „Щурмът на Капитолия беше съвсем скоро. Влиятелните лица в Q ще използват факта на своето участие в документалния филм, за да привлекат повече дарения и да изградят по-лоялна публика в момент, когато мнозина се борят да сдържат тази антисемитска и расистка мрежова конспирация“.

Тези опасения може и да не са основателни. Трудно е да се каже предварително дали ще се отнасят и за самия филм

Трейлърът трае по-малко от минута, а филмът е резултат от тригодишно глобално разследване. Самият Донован казва, че се надява, че трейлърът е подвеждащ и че филмът ще покаже хората, които разказват как вярата в QAnon разрушава отношенията им със семействата и близките им, но има и съмнения, че ще стане точно така“.

Началото на QAnon е поставено във форума за анонимни съобщения 4chan през през октомври 2017 г. Анонимен потребител с никнейма „Q Clearance Patriot“(Патриот с ниво на достъп Q) заявява, че има достъп до класифицирана информация, показваща, че тогавашният президент Доналд Тръмп води тайна война с глобална педофилска мрежа, в чиито редици влизат известни личности и демократични политици. Последователите на QAnon категорично подкрепят многократно опроверганото твърдение на Тръмп, че президентските избори през 2020 г. са откраднати. Многозина от участвалите в нападението срещу Капитолия на 6 януари също се оказаха привърженици на Q .

Журналистите още спорят как е най-правилно да отразяват QAnon; като пишат често и обширно за движението и рискуват така да усилят популярността му, или като го игнорират и омаловажават — и рискуват то да се развива и метастазира на спокойствие.

По време на разцвета му в социалните мрежи във Фейсбук, Туитър и Редит имаше хиляди Q-групи и свързани страници. Днес повечето платформи са забранили движението и се опитват да блокират всяко свързано с QAnon съдържание и хаштагове, но със смесен успех. „QAnon разчита на вековни антисемитски стереотипи и расистки наративи за съвременното движение за граждански права“, казва Донован.

Сега

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви