Маска
Новото нормално

Не съм съгласна!

Когато станах на 40, се съгласих, че 40 е новото 20. Когато станах на 50, се съгласих, че 50 е новото 30. Обаче сега изобщо не съм съгласна с това, което започнаха да наричан „новото нормално“.

Не и не! Абсурд! Както се пееше в една песен.

Всички сме съгласни, че пластмасата убива планетата ни. Чистим океаните, забраняваме пластмасовите шишета, вилици и ножчета. Много хубаво! В същото време се ограждаме с плексигласови панели. В банката, в магазина, в ресторанта, на всяко гише, каса, будка и щанд.

Срещаме се по улиците и не можем да се познаем зад тези маски. До преди една година никога не бях си слагала маска. Сега ги купувам в кутии по 50.

Отивам вчера на маникюр и маникюристката ми казва, че масово идват при нея жени с повредени нокти от дезинфектанти. И не само – направо с изтрит цял слой епидермис. Тези жени вече нямат отпечатъци.

Едно време – еййй преди цяла година, ако влезеш с маска в банката, охраната подскачаше. Сега е задължително.

И тъй като си маскирахме мутрите, много хора решиха, че и душите им са анонимни. И могат безнаказано да си показват лошотията. Забелязвате ли как хората станаха лоши изведнъж.

Гледам обява в сайт за имоти. Една жена си продава къщата. А друга и пише: „Ха, ха, 180 хилки за тая къща и мъж под чехъл“. Гледам, гледам, мъж не видях да се продава, даже не се споменава. Викам си – изтрещяха хората. Какво ли и е на тази бедна душа на душата.

И не съм съгласна.

Забраняват ни да се прегръщаме, целуваме, даже да се здрависваме. Затрупахме сметищата с мокри кърпички и шишета от дезинфектанти.

Затворихме се вкъщи. Не ходим на гости, не ходим на театър, на кино, на мач. Гледаме лошо всеки, който кихне в автобуса.

Когато разберем, че някой е позитивен за тъпото ковид нещо, се държим, сякаш е прокажен. Изтъркахме се от миене, умираме от страх, подскачаме, ако някой се доближи до нас.

И лошотията ни изби на челото като обрив.

Може би за това, че социалните мрежи ни дават възможност сравнително анонимно да пръскаме мръсна пяна, без опасност да се тръшнем болни, решихме, че там може да излеем цялата си злоба към всеки, който не ни харесва. Такива думи прочетох, че клавиатурата ми се изчервява.

И на повърхността изплува отчайващата неграмотност на толкова много хора. Точно тези, които много искат да организират общественото мнение. Един пише: „Много си тъп, грацки“. Друг го поправя: „ Казва се граТски“.  А аз се чудя дали ако се намеся, няма да скочат и двамата да ми обясняват, че това не е форум за учителки и е по-важно да сме здрави.

Направо се чудя до къде ще стигне това „Ново нормално“. И не съм съгласна с него. Искам си  старото нормално. Когато хората си говореха, а не пишеха злобни статуси във фейсбук, когато пиехме кафе с приятели, когато си ходехме на гости и носехме вино, а не дезинфектанти на домакинята.

Искам децата да играят вън и да имат ваканции. Да не виждат учителката си на екран, а приятелчетата си – в инстаграм.

Искам си живота обратно!

Имам дълъг списък с хора, които искам да прегърна. Имам планове да отида и да видя приятелите си в чужбина. Само дано не ми трябва документ, че съм ваксинирана, за да пътувам в Европа, както се налагаше преди, когато се пътуваше в най- опасните страни в Африка. Но и това вероятно ще стане част от новото нормално. Преборихме едрата шарка, но не и някакъв грип.

Не, не, не, не искам да ходим по зелената планета като космонавти и да се поздравяваме с лакът.

Всякакви чуми са се случвали, но след това се е връщало нормалното нормално. И изобщо не искам да ми се прокрадват идеи, че това е новото нормално, защото не е.

Не и не! Абсурд!

Екатерина Капрова

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви