Ваксина
Пари срещу ваксина

15 796 са вече ваксинираните в област Бургас. Втора доза ваксина е поставена на 2745-ма души, сочат данните на ЕИП

Новозаразените в областта са много по-малко от педходните два дни, когато общо бяха 247. За денонощието те са 54-ма. Това означава, че областта е вън от червената зона в последните 24 часа.

В София /столица/ те са 607. Следват областите Пловдив- 183, Варна – 142, Шумен – 119, Плевен – 115, Благоевград – 115. Всички останали области имат под 100 нови случая. Най-малко съ във Видин – 4-ма и Търговище – петима.

Общо в страната новите случаи са 2198, което прави 18.07% от направените 12 167 теста

Активните случаи са 34 237. Расте броят на излекуваните, който е 1638.

Висок обаче остава броят на хаспитализизираните и починалите. В болници са настанени 5307 души, от които 440 в интензивни отделения. Починали са 93-ма души.

От началото на кампанията са ваксинирани 268 544 лица. От тях за последните 24 ч. те са 20 376.

Заетостта в болничните легла не се увеличава дифузно в цялата страна, а само в определени области, затова обсъждаме на ниво национален оперативен щаб и МЗ прилагането на локален подход за противоепидемични мерки, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов

И министърът, и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев няколко пъти се измъкнаха от въпроси за повишената заболеваемост в страната, като предпочетоха да наблягат на регионалните особености, въпреки че почти цялата страна е в червено. Сред по-нелепите обяснения за необходимостта от въвеждане на мерки на регионално ниво бе, че в Шумен например отварянето на казината не пречи, защото там нямало казина. Нито веднъж двамата не коментираха директно защо не се спазва очертаното от тях правило при повишение на заболеваемостта да се затварят първо последно отворените бизнеси.

Кунчев на два пъти се оправда с късното пристигане на статистиката от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, който от тази година актуализира данните си веднъж седмично –

в четвъртък следобед, въпреки че именно нашите власти подават тези данни на Европейския център и би следвало да ги знаят отлично и съвсем навреме. Това жонглиране с даннните днес изигра лоша шега на Кунчев. Миналия четвъртък той цитира стари данни с ниска заболеваемост от средата на февруари, които паснаха идеално на плана да се отворят ресторантите от 1 март. Това обаче обяви актуални данни, в които се набиваше на очи сериозно повишение на случаите на 100 000 души население в сравнение с последните обявявани данни – от 186 на 285 на 100 000. Тези нови данни все още не са обявени от европейския център, т.е. Кунчев разполага с тях навреме.

Главният здравен инспектор изтъкна, че в момента има големи разлики между областите, като посочи, че в Кюстендил заболяемостта е 487 на 100 000, а в Търговище е 26 на 100 000. Търговище обаче е единствената област в жълтата група, и само още три области са с под 100 нови случая на 100 000 – Видин, Кърджали и Разград, като не е ясно дали това не се дължи на липса на достъп до тестване. В същото време нови области прескачат в групата на тези с над 400 нови случая на 100 000.

Очевидно ситуацията у нас се дължи на циркулирането на новия вариант, но след него идва бразилски, говори се и за нигерийски, предупреди главният здравен инспектор

„Защо въпреки мерките навсякъде по света нарастват случаите? Хората се връщат към нормалния си живот независимо от ограниченията – това е истината“, заяви Ангелов.

Възможно е ваксиниран човек да се разболее, коментира министърът

Ефикасността на всички ваксини е измерена около десет дни след втора доза, посочи той. Тогава, когато се постави ваксина, човек не е защитен веднага. Най-ранният ден на защита е 28-ият ден след първата доза, обясни Ангелов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви