Костенурка
Всяка година спасени костенурки се връщат в природата

В началото на февруари, в един вход на един блок в Бургаски квартал, в една кофа със засъхнал цимент по стените, малко бебе-костенурче тихо, но упорито чегърта за да се излезе на свобода. Чува го малко момиче и семейството му го прибира.

Търсейки информация в Интернет, те разбират, че сухоземните костенурки по това време спят зимния си сън и това бебе изобщо не би трябвало да е активно, а още повече да е в града сред хората и то в кофата, използвана при отдавна завършилия ремонт на входа. Как е попаднало там остава загадка.

Семейството не знае какво да прави с животинката и бързо намира институция, която се занимава точно с тези животни. На другия ден костенурчето е прието в Центъра за костенурки в село Баня, който е посветен и отдаден на спасяването и оцеляването на тези влечуги.

Костенурките са диви животни и вече сравнително редки, заради бързите темпове на изчезване и бавните им темпове на съзряване.

Бебе костенурка
В центъра спасяват бебета в беда

Нужни са им 13-14 години за да започнат да се размножават. Първите години от живота им са много рискови и едва 4 от 1000 костенурки стигат на свой ред до половозряла възраст. Затова почти всички 50 вида сухоземни костенурки в света са защитени от Закона.

У нас живеещите два вида – шипобедрена и шипоопашата също са под протекцията на закона, ето защо при срещи с костенурка в гората не бива да ги отнемаме от природата.

Ако намерим костенурка в града, в друга нехарактерна среда или в беда, е добре да потърсим помощта на Центъра за костенурки.

Костенурчето от кофата със засъхналия цимент е извадило късмет да бъде намерено навреме, благодарение на малката Габриела Новакова. То е прието в лошо състояние – очичките са залепнали и не се отварят, задните крачета са изцяло неподвижни, на долната черупка стърчи засъхнал израстък от неабсорбирана яйчна торбичка. Сега, два месеца по-късно, то е вън от опасност. Очната инфекция е излекувана, то се храни, движи се и е жизнено.

Историята на това бебе е като много други, с които често се сблъскват в Центъра за костенурки. Вече 14 години Центърът приема, лекува и освобождава костенурки, попаднали в беда или сред хората. Всяка година стотина „пациенти” и около 200 бебета, излюпени е Центъра се връщат отново в природата.

Всеки може да посети костенурковата лечебница в село Баня, която ежегодно отваря врати за посетители от май до септември и да се запознае с неговите обитатели. Там можем да видим не само костенурки-пациенти от нашата фауна, но и някои от най-редките и красиви костенурки на планетата.

Костенурка
Лагер за малки природолюбители

За децата Центърът провежда летни лагери, на които учи малките природолюбители на любов и отговорно отношение към природата и животните. А ако искаме да помогнем, можем да бъдем доброволци в центъра, да дарим средства за изграждане на сектор за лечение на болните и ранени костенурки или просто да споделим каузата: https://www.platformata.bg/bg/kauzi/1061:kostenurki-centar/details/campaign.html .

Повече за костенурките можем да научим на сайта на Центъра: https://geachelonia.org и на Фейсбук страницата: https://www.facebook.com/TortoiseCentreBG .

1 КОМЕНТАР

  1. Харесвам Центъра за сухоземни костенурки от създаването му, неговте създатели са мои скъпи приятели. Да ги подкрепим! А всеки от вас, който има път към с.Баня през лятото, да отиде и да види – няма да съжалявате!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви