Електронната система за записване на час за ваксинация срещу коронавирус започва да работи днес в 17 часа. Записването ще става в четири стъпки.

Първата стъпка за запазване на час е попълването на личните данни. Има възможност за избор как да получите кратко съобщение с избраните дата и час. Това може да стане по електронна поща или чрез съобщение.

Втората стъпка е избор на ваксина. Има опция да отбележите и че нямате конкретни предпочитания. Часовите диапазони са през десет минути.

В системата са включени само ваксинационните центрове, но не и личните лекари.

Тя работи с една седмица напред, тоест час ще се записва със седмица по-рано, но не по-късно от две седмици. Тоест, ако се запишете днес, може да изберете периода 11-25 март.

С помощта на системата ще се избегнат чакащите. От една страна ще бъдат съобразени часовете с идващите дози, а ако има проблем, записалите се ще могат да бъдат уведомявани, обясни здравният министър Костадин Ангелов.

Има възможност да откажете час и да си запишете нов.

Ангелов обясни обаче и това, че лекарят, който ще поставя ваксината, в зависимост от физическото състояние и придружаващите заболявания, може да прецени, че за конкретният човек е подходяща друга ваксина.

Ваксинираните до момента с първа доза ще бъдат служебно регистрирани и ще получат есемеси, ако има техни данни – телефон или е-поща.

Всеки български гражданин, който желае да се да се ваксинира срещу COVID-19, ще има възможност да попълни електронно своята заявка за предпочитана ваксина, място и час на имунизацията.

Това стана възможно след като „Информационно обслужване“ АД разработи за по-малко от месец онлайн базирана платформа, която е част от Националната здравно-информационна система. Регистрационната форма е изключително лесна за използване и е достъпна на https://his.bg/bg/reservation

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви