Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши

Европейската прокуратура отхвърля седем от десетте кандидати за делегирани прокурори от България, съобщи началникът на кабинета на Лаура Кьовеши Милан Ярон пред Euractiv.bg

За решението е уведомено българското министерство на правосъдието. В писмо до ведомството се казва, че имат забележки по седем от десетте български кандидатури, излъчени на 13 февруари.

“Това е ясен знак, че не сме доволни от предложените кандидатури”, казва Ярон. И добавя, че Европейската прокуратура има две категории забележки.

Първата е от юридически характер:

“Не смятаме, че българските следователи са подходящи за Европейската прокуратура. Уважаваме тяхната работа, признаваме, че според българския закон те са част от съдебната система, но не смятаме, че такива хора имат необходимата квалификация за Европейската прокуратура. Тъй като българските следователи никога не пледират пред съда, а точно това е част от задачата на европейските прокурори, не смятаме тези кандидатури за подходящи”. В тази категория влизат трима от седемте не одобрени кандидати. Толкова са следователите.

Във втората категория са кандидати, които са работили като съдии

“Това са хорa, които са били съдии по граждански и търговски дела, без опит в криминално право. Хайде де! Които никога на са водили криминално разследване. И никога не са разследвали престъплeния с фондове на ЕС и нямат прокурорски опит. Хайде де! Сериозно ли?”, обяснява Ярон.

“На основата на информацията, която ни беше предоставена и на познаването ни за българската съдебна система, сред кандидатите има хора с много малък или никакъв опит. Те са били активни на ниско местно ниво (районно), докато нашето разбиране за типа престъпления, с които ще се борим, е за такива на окръжно ниво. Мога да спомена три имена, г-жа Вероника Бориславова Трифонова, г-жа Божидара Евгениева Ганева – Димова и г-н Венцислав Данев Фердинандов“, уточнява началникът на кабинета на Кьовеши.

Той уточнява, че тази информация е била изпратена на българските власти, които след като са се запознали с нея са поискали среща

“Ние ще организираме тази среща при първа възможност. Но моето очакване е, че българските власти ще ни убеждават, че кандидатите са подходящи, особено ако регламентът се чете по определен начин. Ние обаче не искаме да влизаме в дискусия как да интерпретираме регламента. В писмото на Европейския прокурор се казва ясно, че българската страна трябва да номинира хора със съответния опит и отговарящи на всички изисквания за независимост и морален интегритет”, коментира Ярон.

Запитан дали това означава, че Европейската прокуратура очаква седем нови кандидати от българската страна, той e отговорил: “Абсолютно!”. На въпрос дали службата на Кьовеши се е сблъскала с подобни проблеми с кандидати от друга страна, той е отговорил отрицателно.

Малко по-късно през деня името на Ярон бе заличено от публикацията на Euractiv, но информацията и цитатите бяха запазени.

Министерството на правосъдието реагира с обяснение, че не е страна в процедурата по избор на кандидатите за европейски делегирани прокурори

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви