Щабът в Бургас реши да отмени плановия прием в болниците. Това е напълно оправдано решение и ние заставаме зад него. Препоръчвам и на другите щабове по общини, където има голям брой заболели, да обмислят подобни действия.

Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на редовния брифинг на Министерството на здравеопазването.

„В Бургас ситуацията е такава, че се увеличават ковид леглата. Ще прилагаме локален подход с мерките“, каза здравният министър Костадин Ангелов. Според него положението в страната се дължи на циркулирането на британския щам на коронавируса.

По думите му здравните власти обсъждат локален и регионален подход за овладяване на заболеваемостта, защото на места тя е доста по-висока от на други. Като цяло министърът отчете плавното й нарастване.

285 на 100 хил. е заболеваемостта у нас, което ни отрежда 18-то място в ЕС и пето място на Балканите, обяви Ангел Кунчев.

487 на 100 хил. е заболеваемостта в Кюстендил, а в Търговище под 50 хил. Кунчев 48% е заетостта на леглата за болни от коронавирус, а на интензивните легла е 57%.

Ангелов посочи и че в последната седмица оздравелите са 1:2 спрямо заболелите, което е положителна тенденция.

Кунчев пък предупреди, че може да се очаква и южноафрикански щам, и се говори и за нигерийски щам.

До момента у нас с две дози са ваксинирани около 41 хил. души. Вчера, поради липса на дози, са поставени малко над 4 хил. ваксини.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви