Киното днес е в Китай – и не се страхува от КОВИД. Докато кината в голяма част от западния свят остават затворени, а другаде едва-едва кретат с 30% позволена посещаемост и почти никакви атрактивни премиери, приходите от продажба на билети в киносалоните на Поднебесната отбелязаха исторически рекорд

През февруари кинозрителите са платили повече от 12.2 милиарда юана, или 1.88 милиарда щатски долара. Това съобщи агенция ТАСС, като цитира данни от платформата за продажба на билети „Маойен“.

Числото е исторически рекорд не само за Китай, но и в световен мащаб

Касовият сбор е с около 500 милиона долара повече от най-високия показател, регистриран някога за един месец в Северна Америка. Толкова по-впечатляващо е, че той е постигнат в период на безпрецедентна културна и хуманитарна криза.

Около 266 млн. души са били на кино в Китай миналия месец

И трите най-популярни филма са китайски продукции с премиери през 2021 г. – комедията „Здравей, мамо“, криминалният „Детектив Чайнатаун 3“ и фантастичният „Одисеята на един писател“. Най-голям процент от приходите от билети са реализирани през седмицата на лунната Нова година, която е почивна за китайците – около 1.2 милиарда долара.

Още преди коронавируса Китай отне на САЩ първенството като най-голям филмов пазар на планетата

Там в момента има 12 408 киносалона, срещу 5869 в САЩ през 2019-а (когато пандемията свърши, вероятно ще са оцелели много по-малко). В тях се провеждат прожекции на общо 70 хиляди филмови екрана пред над 1.7 милиарда потенциална аудитория. По данни на правителствения вестник The People’s Daily, броят на кинозалите в Китай е нараснал осемкратно само за година – през 2018 година в страната се е гледало кино едва на 9700 екрана. Това неизбежно се отрази на бокс офиса – 11.2 милиарда приходи от билети бяха регистрирани в страната за 2019-а, срещу 10.9 милиарда за все още процъфтяващия предепидемичен пазар в САЩ.

Потенциалът за въздействие на китайската публика и най-вече на китайската правителствена цензура тревожеше Холивуд още преди избухването на епидемията. Той трябваше неизбежно да се съобразява с нея, ако иска приходи – а както знаем, за филмовата (както и за всяка друга) индустрия приходите са най-важното.

Сега съдбата на най-влиятелната развлекателна индустрия в света е изцяло в китайски ръце

Всеки път, която нещо не допадне на комунистическото ръководство на страната, то спира филма – или поне рекламата му, което на практика е същото. А на китайските ръководители не им харесват много неща – от филмите с призраци и зомбита, през актьорите, играли във филми за Тибет или споменавали Синцзян и уйгурите, до всичко, свързано с Мечо Пух. Засега Китай казва само какво не иска да вижда, но от утре може да започне и да казва какво иска да види. Резултатът от мача изглежда предизвестен, докато Америка все още води неравна битка с COVID-19. А вероятно и след нейния край.

Сега

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви