Трети март е най-големият национален празник на България – Освобождението на страната ни от османско владичество. Датата слага начало на Третата българска държава през 1878 г. след подписване на мирен договор между Русия и Османската империя, в резултат на Руско-турската война от 1877- 1878 г.

Санстефанският мирен договор е подписан на 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано (дн. Йешилкьой), близо до Истанбул

Той е между Русия и нейните съюзници Румъния, Сърбия и Черна гора, от една страна, и Османската империя от друга. Договорът е подписан от руска страна от граф Николай Павливич Игнатиев.

От този ден се правят първите стъпки към утвърждаването на България за суверенна държава. Тя има редица права – да иска признаване и от други страни извън подписалите Санстефанския мирен договор, както и правото на международни търговски отношения; да сключва финансови и административно-правни договори със съгласието и одобрението на сюзерена Турция, както и да има собствена войска и полиция.

За първи път Трети март се чества през 1880 г. като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори

От 1888 празникът започва да се чества като Ден на Освобождението на България от османско господство. Еднократно като национален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно, през 1988 той става официален празник, а през 1990 г. с решение на Великото народно събрание датата е обявена за национален празник на страната.

По случай националния празник 3 март, най-разпознаваемият символ на града – Моста, ще светне в цветове на националния ни флаг

Идеята е на Община Бургас. Честванията ще започнат със заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България, отслужена от православното духовенство в храм „Св. св. Кирил и Методий“ в 10:00 часа. В 11.00 часа ще се състои ритуалът по издигане на националния, общинския и флага на ЕС на площад „Атанас Сиреков“.

През целия ден признателни бургазлии ще могат да поднесат цветя и венци пред Паметника на руските освободители, паметната плоча на генерал Лермонтов на ул. „Лермонтов“ №15 и пред паметника на Руския лазарет в Приморски парк.

По повод националния празник, от 13.30 часа в НХК ще бъде прожектиран първият български игрален филм „Под игото“ – на режисьора Дако Даковски, сниман през 1952 година, съхраняван в архива на РБ „П. Яворов“. Музиката за него е композирана от Филип Кутев.

В същия час – 13.30 – в акваторията на Пристанище Бургас ще има демонстрационна гонка с участието на яхтклубовете „Порт Бургас“ и „Черноморец Бургас“. Техни лодки ще развеят в морето националния трибагреник и ще придадат допълнителна емоция на празника.

На 3 март експозициите на бургаския музей и Художествена галерия „Петко Задгорски“ ще работят при вход свободен. В галерията ще бъде експонирана фототипна изложба „Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. в гравюри на художници-кореспонденти“ с творби от фонда на Художествена галерия – Стара Загора.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви