Глобите за неносене на маска са незаконни
Глобите за неносене на маска са незаконни

В пъти по-малко са новите случаи на коронавирус в област Бургас за денонощието, сочат данните на ЕИП. Поставени до момента са общо 14 688 ваксини, като с втора доза са 2614 души

За денонощието са направени 14 563 теста, от които положителни за К-19 са 16.5% или в брой това е 2403.

Начело отново е столицата със 737 потвърдени случая. Следват областите Пловдив – 187, Плевен – 129, Варна – 110, София – 106, Благоевград – 104 и др.

Активните случаи в страната са 33 227. За денонощието са излекувани 1781 души. Много висок е броят на хоспитализираните, които са 5009, също и на настанените в интензивни отделения – 423. Починали са 83-ма души.

От началото на кампанията са поставени 243 772 ваксини, от които за последното денонощие 20 233.

Състав на Русенския Районен съд постанови решение, с което отменя наложена глоба в размер на 300 лева

Глобата е наложена от служители на МВР на гражданин за това, че е бил на публично място без да носи защитна маска, в нарушение на издадената заповед на министъра на здравеопазването, съобщава сайтът Право и здраве.

Изложените от съда аргументи за отмяна имат отношение не само към този конкретен случай, но и към всички други подобни случаи на налагане на глоба на лице, което не носи маска

Съдия Ралица Русева посочва, че в Закона за здравето има правна норма (чл. 209а), която предвижда налагане на санкция, но същата не определя вида на нарушенията, подлежащи на санкциониране, а препраща към заповеди на министъра на здравеопазването.

Законът за административните нарушения и наказания(ЗАНН) обаче не допуска налагане на санкции, ако видът на нарушението не е определен със закон или подзаконов нормативен акт

Тъй като заповедите на здравния министър не са такива, то и налаганите на санкции е в нарушение на Закона.

Съдът осъжда Русенската дирекция на МВР да заплати на глобения и съдебните разноски в размер на 300 лева.

Така, ако законът за здравето не бъде променен, налагането на глоби за неносенето на маски става безсмислено, защото същите ще бъдат отменени впоследствие от съда, а МВР само ще плаща съдебни разноски. Промяна в закона обаче не може да бъде направена, защото Народното събрание ще се саморазпусне в следващите дни, а следващото може да не се конститурира в обозримо бъдеще.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви