Стотици бургазлии се включиха днес в отбелязването на 3 – март. Честванията посветени на 143- годишнина от Освобождението на България започнаха със заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България, отслужена от православното духовенство в храм „Св. св. Кирил и Методий“.

След това се състоя ритуалът по издигане на националния, общинския и флага на ЕС на площад „Атанас Сиреков“. Малко по-късно бяха поднесени цветя и венци пред Паметника на руските освободители.

Сред официалните лица днес бяха кметът на Бургас Димитър Николов, областния управител Вълчо Чолаков, почетния консул на Русия в Бургас Тонко Фотев, директорът на Областната дирекция на МВР – Бургас Калоян Калоянов, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС флотилен адмирал Велко Велков, председателят на ОбС-Бургас проф. Севдалина Турманова зам.-кметът Диана Саватева, депутатите ПП ГЕРБ Димитър Бойчев и Иван Вълков, депутатът от БСП Стойко Танков, общински съветници от ГЕРБ и БСП, областният председател на Изправи се.БГ Живко Табаков, общинският лидер на Изправи се.БГ Габриела Гоцкова.

По случай националния празник 3 март, най-разпознаваемият символ на града – Моста, светна в цветове на националния ни флаг.

„3 март е тази славна страница от нашата история, която винаги е повод за гордост и висок патриотизъм. Не трябва да забравяме, че тази свидна свобода е изкована с подвига и саможертвата на хиляди наши събратя руски войни, които са участвали в боевете за освобождението на България“, каза кметът Николов

Той призна, че първоначално са били предвидени много по-мащабни събития за отбелязването на 3 март в Бургас, но във връзка със завишените нива на заболелите в Бургас и региона, програмата е съкратена до минимум събитията.

По случай националния празник 3 март, най-разпознаваемият символ на града – Моста, светна в цветове на националния ни флаг.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви