Картата на България се оцвети в червено
Картата на България се оцвети в червено

Почти цялата карта на България вече е оцветена в червено, показват графиките на Националния център по заразни и паразитни болести към 28 февруари

Само шест области имат по-малко от 120 нови случая на 100 000 души население. За сравнение, миналата седмица бяха девет.

Новите в червената зона са областите Добрич, Смолян и Велико Търново. В жълто (20-60 нови случая на 100 000 души население) е оцветена само област Търговище, като от тази седмица в оранжевата зона (60-120 на 100 000) се премести Видин. Над критичния праг от 200 на 100 000 са Кюстендил, София, Софийска област, Перник, Пазарджик, Благоевград, Хасково, Ямбол, Бургас, Сливен, Силистра, Плевен, Враца.

Личните лекари: Нищожното количество ваксини ни изхвърля от процеса на имунизация

Тревожно и критично писмо изпратиха до здравното министерство от Националното сдружение на личните лекари.

Те твърдят, че дозите ваксини се разпределят хаотично, а до тях на практика достига нищожно количество, което на практика ги изхвърля от процеса на ваксинацията

Начинът на предоставянето и неясната логика на разпределяне на ваксините има демотивиращ ефект, се казва в позицията. Писмото е публикувано на интернет страницата на сдружението.

Изключително демотивиращо за личните лекари е докато чакат да получат ваксини, голямо количество да се предоставя за други места за ваксиниране, след което получават отказ заради изчерпване на ваксините или им сепредоставя по 1 флакон, посочват още в писмото си от сдружението.

От сдружението предлагат в писомото си до министъра приоритетно да бъдат доставяни ваксини за осигуряване на ваксинацията на подадените от тях списъци със желаещите да се ваксинират

Ваксините да се доставят до лекарските практики, каквато логистика бе обещана, предлагат още лекарите и посочват, че подобна практика има при други национални програми за ваксинопрофилактика с други препоръчителни ваксини.

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви