За трети път тази година държавата тегли заем
За трети път тази година държавата тегли заем

За трети път тази година държавата ще тегли заем, с което общата сума на новопоетия дълг ще стане 700 млн. лв.

На 8 март Българската народна банка ще проведе аукцион за продажба на 10.5-годишни държавни ценни книжа за 200 млн. лв. Очакваният лихвен процент е 0.1%.

Подобни ценни книжа за 300 млн. лв. държавата вече пласира в началото на февруари. Интересът към тях бе много голяма, поръчките двойно надвишаваха предлагането. Тогава книжата бяха изкупени от банки, застрахователни и пенсионни дружества и договорни фондове при средна доходност от 0.14%. Седмица след това финансовото министерство предложи емисия и на 5-годишни ДЦК за 200 млн. лв., при които бе постигната отрицателна доходност от минус 0.17%. Това означава, че вместо да плаща на кредиторите си, тя ще получи пари от тях.

Тази година правителството има право да поеме до 4.5 млрд. лева нови задължения

Част от парите отиват за плащания по стари заеми, като при всички положения към 31 декември държавният дълг трябва да е под 31,9 млрд. лева. Тези тавани са записани в закона за бюджета за 2021 г. По данни на МФ държавният дълг в края на миналата година е бил 28,968 млрд. лева (5,99 млрд. лева са задължения към вътрешни кредитори, а 22,977 млрд. лева – към чуждестранни). Съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт (БВП) е 24,3 на сто.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви