Георги Аврамчев, председател на родната федерация по плувни спортове /БФПС/, заяви, че няма логично обяснение за случилото се в родното плуване и подозира саботаж. Изказването му е във връзка с избухналия скандал след трите положителни допинг проби на състезателите от националния отбор Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов.

На специална пресконференция, продължила повече от час, Георги Аврамчев категорично отрече всякаква вероятност на момчетата да е дадена каквато и да е забранена субстанция, не само установената станозолол, с витамините и добавките, които получават ежедневно по време на лагер. Това потвърди и лекарят на националния отбор д-р Любомир Петров. Убедителна подкрепа в полза на това становище изразиха и главният мениджър на националните отбори Кристиян Минковски, генералният секретар на федерацията Димитър Бобев, Любомир Лазаров – член на екипа на националния отбор, Михаил Качаунов от научно-приложната лаборатория към федерацията, както и правният съветник Герчо Кандиларов.

Георги Аврамчев обеща пред медиите истината да излезе наяве и тогава отново ръководството на БФПС да застане пред четвъртата власт. Той не знае откъде идва атаката, но допуска, че мишената на саботажа може да е както самият той, така и националният отбор.

Допинг скандалът психически разстройва състезателите и то само месец преди първата олимпийска квалификация за 2021 г /2-4 април, София/. Явно на някого не се харесват успехите на плуването, обобщи Георги Аврамчев.

Българските плувци вече имат спечелени три норматива „А“, което има гарантира участие на олимпийските игри – Антъни Иванов, Йосиф Миладинов и Калоян Лефтеров. Шансът за още квоти е реален. Миналата 2020 г. е една от най-успешните, подчерта председателят на БФПС. „Как така за три дни станахме злодеи?“, попита шефът на родното плуване.

Георги Аврамчев подчерта, че вярва на момчетата. Помолил ги е да си припомнят много добре между 20-и декември и 4-и януари, по времето на коледно-новогодишната ваканция, когато са били у дома, дали са пили енергийни напитки, хапвали някакви десерти или други лакомства, които може да са предизвикали лошия резултат. Освен това, федерацията е взела решение да поиска от антидопинговата комисия да направи изследване на всички национални състезатели, както и да изследва всички медикаменти, витамини и добавки, които се дават на плувците. Генералният мениджър на отбора Кристиян Минковски обяви, че плувците се събират в понеделник (1 март) на столичния басейн „Диана“.

Аврамчев отхвърли като абсурдни внушенията на една телевизия, че той може да се намеси предварително и да отърве състезателите от допинг контрол. Има направен таен запис незнайно от кого, има превратно тълкуване на едно изречение, с което председателят на БФПС всъщност иска да покаже абсурдността на нападките и да окуражи момчетата, стана ясно на пресконференцията. Дори министърът на спорта, дори премиерът на страната не може да влияе по никакъв начин върху допинг

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви