Ваксинираните са общо 12 686
Ваксинираните са общо 12 686

Днес Бургас е извън областите с най-много новозаразени с К-19. Случаите са 53. Ваксинираните са общо 12 686, а втора доза е поставена на 2303-ма души

И в страната има спад на новите случаи. 12.27% от направените 13 697 теста са положителни за К-19 или това са 1681 потвърдени случая.

Най-много са новозаразените в София /столица/ – 499, Пловдив – 150, Плевен – 115, Благоевград – 85, Шумен – 64, Варна – 59, Хасково – 57, София /област/ – 55 и др.

Активните случаи в страната за денонощието са 32 005. Има лек ръст на излекуваните – 800. Все още обаче остава висок броят на поспитализираните. Те са 4502, от които в интензивни отделения са 378 души.

Починалите са 49. От началото на ваксинацията са поставени 204 439 ваксини, като 15 927 от тях са през последните 24 часа.

Учители и родители настояват за дистанционно обучение и затворени заведения в страната

Затварянето на училищата и връщането към дистанционно обучение ще доведе до значително намаление на новозаразените с коронавирус и опазването на хиляди човешки животи. Въведените подобни противоепидемични мерки през ноември доведоха до добри резултати и положителна тенденция в овладяването на епидемията в страната. Затова считаме, че опазването на човешкия живот трябва да бъде приоритет при взимане на решения за справяне с кризата.

Това пишат от организациите „Учители за безопасно образование“, „Родители за безопасно образование“ и Science in the Crisis – Наука в кризата, в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър Костадин Ангелов и образователния министър Красимир Вълчев. В писмото си те цитират 83-и случай на починал учител – този път в Казанлък. Притеснително за тях е и забавянето на имунизационната кампания, включително и за желаещите това учители в страната. Цитират се и актуални данни за заболеваемостта. Всичко това, според тях, налага преминаването отново към дистанционно обучение.

Възстановяването на присъственото обучение от 04.01.2021г. и разхлабването на мерките доведе до драстично влошаване на епидемичната обстановка в страната, смятат те. Редица проучвания доказват, че именно училищата са основен двигател на пандемията, убедени са от организациите, които твърдят, че представляват широк кръг от граждани в цялата страна.

Също така се настоява ресторанти, заведения, нощни барове и клубове, както и школите за танци да останат затворени до овладяване на епидемичната обстановка и постигане на достатъчно високо ваксинално покритие на населението. Музеи, галерии и театри да продължат да работят при капацитет от 30% както до сега.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви