САЩ удариха позиции на Иран в Сирия
САЩ удариха позиции на Иран в Сирия

САЩ нанесоха въздушен удар в Сирия срещу структура, принадлежаща на подкрепяната от Иран групировка

Това съобщи „Ройтерс“, като се позова на свои източници. Счита се, че това е „отговор“ на ракетни атаки срещу американски цели в Ирак. Въпреки че ударите са първите ответни действия от страна на Съединените щати след нападенията от миналата седмица, този ход изглежда е ограничен по обхват, което потенциално намалява риска от ескалация.

Ударите са били одобрени от президента Джо Байдън

Това се случва, докато Вашингтон и Техеран търсят начин да се върнат към ядрената сделка от 2015 г., изоставена от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Военното министерство на САЩ подчерта, че ударът е отговор на неотдавнашните нападения срещу американски и коалиционни сили в Ирак

„Позволихме на иракчаните да разработят разузнавателни данни за нас, поощрихме ги да го направят и това ни помогна много за уточняване на целите. Ние сме уверени, че целта е използвана от същат шиитска милиция, която извърши ударите (срещу американски войски, б. р.)“, отбеляза Остин.

В същото време той посочи, че не може да каже повече, но изрази увереност, че американските военни „знаят точно къде са ударили“.

Няколко души са загинали при нападението

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви