COVID
11 нови случая в област Бургас

Нов скок има на новозаразените с К-19 в област Бургас. Те са точно със сто повече от вчера

14,41% са положителните проби за коронавирус за денонощието, сочат данните на ЕИП. Направени са 12 645 теста, от които са потвърдени 1822 случая. За област Бургас теса 194, с което общият брой става 14 868. От началото на кампанията в областта са поставени 11 462 ваксини, от които втора доза са 2081

С последните новозаразени областта отново е на второ място след София /столица/, където има също скок и броят на случаите е 503. На трето място е Варна – 112. Следват областите Плавдив – 139, Плевен – 103, Благоенград – 78, Враца – 69 и др.

За последните 24 ч. са активни 31 173 случая. Има 689 излекувани души. И днес е висок броят на хоспитализираните – 4368, както и на хората в интензивни отделения – 370. Лек спад има при починалите – 53-ма.

Общо поставени дози в страната от началото на кампанията са 188 512, от които за денонощието 20 050.

Различните щамове на коронавируса дават различни антитела

Израелски медици установиха, че най-жизнените щамове на коронавируса не реагират еднакво на антителата в кръвната плазма на хората, преболедували от Ковид-19 или получили ваксина срещу SARS-CoV-2, става видно от публикация в електронната библиотека medRxiv.

„Ние проследихме как реагира кръвният серум на преболедували пациенти и на имунизирани хора с ваксината „Пфайзер“ на частици от различни щамове на коронавируса, включително на британската и южноафриканската му разновидност“, пишат изследователите. „Тези опити доказаха, че антитела, породени от ваксината, много по-активно се справят с всички разновидности на SARS-CoV-2“.

Израелският медицински екип под ръководството на Ран Таубе от университета „Бен-Гурион“ в град Беер Шева е провел изследванията си с образци от кръвна плазма от преболедували от Ковид-19 или получили ваксината BNT162b2, разработена от специалистите на компанията Пфайзер

Събирайки кръв от десетки доброволци, преминали през тежка форма на коронавирусната инфекция, а също така и от ваксинирани хора, учените извлекли техните антитела. След това проследили как си взаимодействат с белтъците на обвивката на няколко щама от SARS-CoV-2, в това число с британските и южноафриканските разновидности на коронавируса.

Опитите доказали, че и единият, и другият набор от антитела е бил способен да се справи с онези вариации на коронавируса, които преобладаваха по време на лятото и пролетта на миналата година. По аналогичен начин те въздействали и на британската разновидност на SARS-CoV-2, въпреки че действието на кръвния серум намалявало 1,5 пъти.

От друга страна южноафриканските щамове се оказали необичайно устойчиви към антителата на преболедувалите

За потушаването на тази разновидност на SARS-CoV-2 са били нужни минимум 6-7 пъти повече антитела на преболедувалите, в сравнение с борбата срещу британската или класическата версия на патогена. В някои случаи на учените се налагало да повишат концентрацията 80 пъти за пълното неутрализиране на вируса.

В другата крайност се проявявали антителата на ваксинираните, които на подобни щамове реагирали много по-предсказуемо

Тяхната ефикасност също рязко се понижила, но никога не падала до такава степен, както при изкаралите заболяването.

Учените стигнали до извода, че при подобна разлика в действието на антителата е препоръчително да се имунизират и хората, които вече са преболедували от Ковид-19. Ваксината ще повиши концентрацията на антитела в организма им и те ще бъдат защитени от новите щамове.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви