Жените ловували наравно с мъжете
Жените ловували наравно с мъжете

В продължение на векове в човечеството битува една картина, проповядвана от историци, антрополози и археолози. Древните мъже тръгват на лов за храна. А жените остават с децата край огъня в пещерата. Е, най-новите находки опровергават този мит. При анализ на костите на погребана преди 9000 години жена в Андите стана ясно, че тя е била ловец. Изследването е проведено от екип на Калифорнийския университет в Дейвис.

„Археологическо откритие и анализ на ранните погребални практики отменя дългогодишната хипотеза за „мъжа-ловец “. Това казва Ранди Хаас, асистент по антропология. Той е водещ автор на изследването, публикувано преди дни в Science Advances .

„Ние вярваме, че тези констатации са особено навременни в светлината на съвременните дебати, свързани с разделението на трудовите дейности по пол и неравенството,“ добави той.

През 2018 г., по време на археологически разкопки на високопланински обект, наречен Wilamaya Patjxa, в днешно Перу, изследователите открили свидетелства за ранно погребение. И при разкопките са намерени ловни принадлежности с остриета и сечива за обработка на животински трупове. Предметите, с които са били погребвани древните хора, обикновено са тези, които са ги заобикаляли в живота, казват учените.

Било установено, че ловецът вероятно е жена. Такива са констатациите на остеолога на екипа Джеймс Уотсън от Университета в Аризона. По-късно оценката на пола, направена от Уотсън била потвърдена чрез анализ на зъбните протеини.

Изненадващото откритие на ранно погребение на жена-ловец накарало екипа да си зададе въпроса дали това е било повсеместен модел и или просто еднократен случай. Разглеждайки публикувани записи за погребения от късния плейстоцен и ранния холоцен в Северна и Южна Америка, изследователите идентифицирали 429 индивида от 107 обекта. 27 от тях са били погребани със сечивата им за лов на едър дивеч. 11 от тлените останки са на жени и 15 – на мъже.

„Пробата е била достатъчна, за да „оправдае заключението, че

участието на жените в ранния лов на едър дивеч вероятно е често срещано явление“,

казват изследователите. Нещо повече, анализът идентифицира жената в Wilamaya Patjxa като най-ранното погребение на ловец в Америка.

Статистическият анализ показва, че някъде между 30 и 50 процента от ловците в тези популации са жени, се казва в изследването. Това е в ярък контраст с досегашните разбирания, че в древните времена ловът е бил категорично мъжка дейност, а участието на жените в добиването на животинска храна е било под 30%, обясни Хаас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви