Спортното в Бургас отбеляза Световния ден на борбата срещу тормоза
Спортното в Бургас отбеляза Световния ден на борбата срещу тормоза

С призива „Не на тормоза, но не за ден!“ ученици и учители от спортно училище „Юрий Гагарин“ отбелязаха вчера Световния ден против тормоза в училище

Всяка последна сряда от месец февруари, Денят на розовата фланелка ни напомня, че тормоз в училище съществува и ни подканя да помислим как да постъпваме ако разберем, че някой ученик е тормозен от друг. Защото има как и можем да се противопоставяме на тормоза всеки ден.

„Всички ние сме колкото еднакви, толкова и различни. Нека не омаловажаваме никого. Равноправието е присъщо за всеки от нас и умението да го осъзнаваме ни помага да постигнем единство, разбирателство и подкрепа помежду ни.“ Това е част от посланието на организатора на инициативата – СУ „Юрий Гагарин“.

Ученици призоваха връстниците си към толерантност и съпричастност. Своята позиция и неприемане на тормоза бургаското спортно школо изрази със специално изработени за целта в розов цвят фланелка с изписани добри послания, балони, пълни с добри думи, плакат с надпис „Не на тормоза, но не за ден!“ и лентички в знак на съпричастност. Всичко е изработено от преподавателите Николина Коларова, Мануел Зафиров и заместник директора по учебна дейност Галина Стоянова.

Към събитието се включиха директорът на ПГСИ „Пеньо Пенев“ Гергана Янева, училищният психолог от немска езикова гимназия „Гьоте“ Елисавета Зайкова и педагогическият съветник Гергана Тодорова

С презентация бяха припомнени идеята и причините за отбелязване на този ден.

Всичко започва като протест срещу инцидент станал в училище в канадска провинция Нова Скотия. Това събитие е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърт и Травис Прайс. При откриване на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група от по-големите ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл на училище с розово поло. На следващия ден тези двама ученици са решили да се организират да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното момче. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012 г.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви