Костидан Ангелов
Костадин Ангелов

Има тенденция за увеличаване на случаите на коронавирус, която се отчита за последните 3 дни. Паралелно с това има и ясна тенденция за увеличаване на ваксинираните лица, които са над 20 000 за вчера, посочи здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на НОЩ.

Надбягваме се с вируса и ще видим кой ще финишира пръв, посочи здравният министър.

„Изключително неприятно сме изненадани от фирмата, която трябваше да достави оксфордската ваксина. 117 000 дози за пристигнали на 22 февруари, което е с 333 000 дози по-малко от поетия ангажимент за доставка“, посочи здравният министър. Той отбеляза, че още близо 143 000 дози, които е трябвало да пристигнат до края на февруари у нас, няма да дойдат.

„Вчера с изненада научихме за още отлагане на дозите. Не ми се иска да ви запознавам с повече факти, но в рамките на 3 дни водим разговори на всички нива с въпросната фирма на всякакви нива.В рамките на 2 дни очакваме реакция и вземане на решение, че камионът към България ще тръгне“, посочи Ангелов и продължи:

Съобщихме на фирмата, че сме готови да изпратим самолет. Очакваме да получим отговор, но такъв не получихме.

„Уважаеми представители на Астра Зенека, нека съм ясен! Нямаме нужда от вашата вежливост, имаме нужда от ваксини! Ако във вашия свят това е допустимо, в нашия свят има само черно и бяло – хората или са здрави, или са болни. Или са живи, или са умрели! Нека се спазват уговорките“, призова здравният министър.

Той посочи, че на този етап заетостта на леглата за неусложнени случаи в болницата е 47%, а за интензивно болни е 51%.

Със 156 заболели на 100 000 души България остава на 22-ро място в ЕС и на пето място на Балканите, посочи доцент Ангел Кунчев. Смъртността е 8,27 на 100 000, което ни отрежда 14-то място в ЕС.

В страната 19 области са вече в червената зона, 19 области са в оранжева, а само Видин и Търговище са в жълта зона. Най-висока е заболеваемостта отново в Кюстендил.

14-дневната заболеваемост продължава с нисък темп на ръст, като положителното е, че поне засега смъртността не следва този ходи и сме по-скоро в плато по това отношение, посочи доцент Кунчев.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви