Диана Ковачева
Диана Ковачева

Зачестили са оплакванията от граждани при омбудсмана Диана Ковачева за увеличаване на натиска върху тях от колекторските фирми

Ковачева призова колекторите да не „подканват“ гражданите да разсрочват погасени по давност задължения или с изтичаща давност. Тя е изпратила препоръката си до председателя на Асоциацията на колекторските агенции в България Райна Миткова-Тодорова. Става въпрос за колектори, които притискат гражданите да подписват споразумения за признаване на задължението си. По този начин фирмите за събиране на вземания заобикалят промените в Закона за задълженията и договорите, с които се регламентира 10-годишната давност на физическите лица.

Препоръката на обществения защитник е по повод сигнали до институцията от граждани, пострадали от подобна практика, включително сигнал и от Асоциацията за защита на потребителите

Омбусманът подчертава, че е сезирана за случаи, в които от вземането на хората се прехвърля чрез цесия само главницата. По този начин колекторските фирми търсят от длъжника освен главницата също лихви и разноски.

Ковачева посочва, че са зачестили оплакванията на граждани от увеличаване на натиска върху тях от колекторските фирми. Гражданите са „подканвани“ да извършват плащания по дълговете си и да подписват различни документи, които включват оформяне на погасителен план и разсрочване на задължението, като им се обещава договарянето на евентуална отстъпка, пояснява Ковачева в писмото си.

Омбудсманът изтъква, че според промените в Закона за задълженията и договорите изтичането на давностния срок не погасява дълга, ако той е разсрочен или отсрочен. По тази причина по нейни думи подписването на споразумения за разсрочване ще доведе до нова давност, за което обаче гражданите не са информирани от колекторите, а това се отразява на възможностите им за защита, които новите разпоредби им предоставят. Този подход може да доведе до злоупотреби с недостатъчното познаване на законите от страна на гражданите длъжници, подчертава Ковачева. Тя настоява да се предприемат мерки за повишаване на информираността на хората за действието на новоприетите разпоредби.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви