Дизеловите двигатели не се предават
Дизеловите двигатели не се предават

Скандалът „Дизелгейт” от 2015 година определено преобрази автомобилния свят.  Volkswagen бе хванат да манипулира данни на дизеловите двигатели по отношение на вредни емисии. И мнението за този тип агрегати тотално се преобърна по целия свят. Преди десетина година дизеловите двигатели (в Европа) тотално доминираха пазара при леките коли. Но от тогава насам делът им намаля двойно, като неотдавна бяха задминати дори от хибридните и електрическите моторизации.

Днес все повече производители тотално изключват от гамата си двигатели, задвижвани от дизелово гориво. Те залагат на хибрид, плъг-ин хибриди и електромобили, както и на бензинови турбодвигатели.

Но дизеловите мотори имат и своите силни страни, които няма как да бъдат забравени.

Ето защо, дори и тази година има добро основание да си купите дизелова кола, а основните причини да го сторите, според колегите от френското издание L’Automobile, може да видите в галерията:

Дизеловите коли не замърсяват чак толкова
През септември 2015 година, скандалът „Дизелгейт“ имаше ефекта на бомба. Volkswagen бяха манипулирали данните за своите двигатели и се оказа, че те замърсяват повече от позволеното. Всички производители след това бяха заподозрени, че правят трикове, но това не бе вярно, нито правилно. Оттогава стандартите бяха затегнати, частично чрез повече тестове и въвеждане на нови протоколи, за да се удостовери, че всички типове двигатели – бензинови и дизелови отговарят на заложените норми.

Неотдавна, Френският институт по качествата на горивата, по заръка на Министерството на екологията направи проучване, чрез случаен избор на автомобили втора употреба, което показа, че дизеловите машини отделят малко повече азотни окиси от бензиновите, но остават в нормите на стандартите. Нещо повече, при този тип двигатели, нивата на твърди частици са дори по-ниски, отколкото в новите турбобензинови мотори.

Дизеловите двигатели отделят по-малко СО2
С по-малкия разход на гориво от бензиновите им еквиваленти, дизелите отделят и по-малко въглероден диоксид. При все по-затягащите се регулации по отношение на емисиите, които се фокусират най-вече върху СО2, дизелът, изненадващо на общото мнение, може да се окаже по-добрият начин производителите да избегнат големи глоби от страна на Европейския съюз.

Разходът на гориво е по-нисък
Всепризнат факт е, че

дизеловите коли са доста икономични, много по-икономични от бензиновите.

А и прогресът в тази посока продължава. Наскоро, от френското издание Largus проведоха сериозни изпитания на Skoda Octavia с двулитров дизел и отчетоха комбиниран разход от 5 л/100 км и 4,7 на извънградско.

Чешкият модел не е единичен случай – BMW 320d, при това с xDrive 4×4 система харчи средно 5,9 л / 100 км, а Audi A6 40 TDI показва 6,5 л / 100 км. Вземете за сравнение еквивалентни бензинови варианти и ще видите доста по-сериозни стойности.

Автономността е доста голяма
С пълен резервоар за едва няколко минути, дизеловите коли предлагат пробег от над 800 км, макар тенденцията в последно време да е за намаляване на обемите на резервоарите. Така, дизелът се оказва отлично решение за дълги пътувания.
В допълнение, системите за контрол на замърсяването на този тип коли са най-ефективни, двигателят заработва оптимално на по-ниска температура и има още куп полезни неща, които може да добавим.

Дизелът е подходящ за тежки автомобили

Ефективността на дизеловия двигател е по-висока от тази на бензиновия:

въртящият момент, например, който обикновено е по-голям от този при бензина, се постига на доста по-ниски обороти. При работа, въпреки, че зwукът на двигателя не е толкова задоволяващ, дизеловият мотор предлага много добро удоволствие от шофирането.

Съвременните дизели дори нямат толкова вибрации, отколкото предшествениците си. И този тип агрегати са много подходящи за тежки и високи машини, каквито са SUV-моделите. Иронично, тази категория автомобили експлодира на пазара, успоредно с идеята за изкарване на дизела извън градовете. Но плъг-ин хибридите не са панацеята, която ще замени дизеловите двигатели – доста са далеч от това.

И един съвет
Ако скоро възнамерявате да замените автомобила си, не бързайте да се поддавате прекалено бързо на желанието а електрифицирано задвижване. Макар в момента хибридите и плъг-ин хибридите да са много фаворизирани, опитайте се да анализирате как ще употребявате вашата кола. Всяко приложение си има своето гориво. Ако правите доста голям пробег – дизелът е вашето гориво. Също и ако трябва да изберете SUV или миниван за семейна кола.

Дизеловите двигатели поетапно изчезват от ценовите листи на търговците, но все още не е прекалено късно да си изберете машина с такава моторизация.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви