Общинските съветници от ДБГ, СЕК и Демократична България се събраха днес в залата на бургаски хотел, за да гласуват Бюджет 2021 присъствено. Причината за техните действия стана решението днешното заседание да се проведе онлайн. Съветниците от опозицията остро се възпротивиха сесията да се проведе в електронна форма заради постоянните проблеми, които според тях създавала система за гласуване в сесията.

Ние няма да бъде послушковците в този Общински съвет. Трябва да покажем не само несъгласието си, но и обществото да види, че не трябва да се страхува. Общинската администрация не положи нужните усилия към общинските съветници дори да се ваксинират. Нужно е да взимаме важни решение за обществото, а се чувстваме изолирани. Призовавам бургазлии да не се страхуват, за да могат да направят своя информиран избори за всички техни действия и решения. Опозицията в Бургас показва, че не се страхува и стои до жителите на града„, каза председателят на комисията по Туризъм Живко Табаков.

Общинският съветник Константин Бачийски сподели от своя страна, че системата за гласуване имала проблеми и това се видяло още на предното заседание, когато се разпаднала видеовръзката.

Приемането на Бюджет 2021 е нещо изключително важно и не бива да бъде неглижирано под никаква форма. След няколко часа общинските съветници в Бургас ще гласуват за обществен посредник на Бургас в една малка стаичка в сградата на общината, така че не виждам никаква логика това да е разрешено, а присъствената сесия – не„, каза Бачийски.

Той определи като непонятно и това, че след няколко дни ще работят заведенията и ресторантите, а съветниците в Бургас не могат да се съберат в една голяма зала като „Бойчо Брънзов“. Причината за онлайн заседанието според него не са противоепидемичните мерки, а удобството и комфорта на администрацията, които мислели, че така ще се приеме бюджета по-лесно.

При пълен локдаун правихме присъствени сесии, а при почти изцяло разхлабени мерки гласуваме онлайн – няма никаква логика„, каза общинският съветник от ДБГ Манол Тодоров.

Не намирам за случайно желанието на администрацията да организира тази сесия онлайн. Присъственото заседание е възможно и в заповедите на здравния министър няма забрана за провеждането в зала на заседанията на Общински съвет. Ползата от нашето събиране е, че показва какви са недостатъците на системата за гласуване, но за нас това не е изненада, защото Община Бургас още стои в миналия век и борави с хартия за почти всичко„, заяви от своя страна Димитър Найденов от Демократична България.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви