Над 20% от икономиката ни е в сивия сектор
Над 20% от икономиката ни е в сивия сектор

Една пета от икономиката на страната е в сивия сектор, сочат последните данни на бизнеса. Точният процент е 20,9, което се равнява на около 23 млрд. лв.

Това обяви председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Основните проблеми остават недекларирането на доходи и получаването на пари под масата. „Изгодно е да се крият пари от заплащането на труда, при 100 лева на работник още 53 лева отиват за осигуровки и данъци“, обясни Велев.

Като подсектор, който наскоро стана известен като рисков, от АИКБ посочиха шофьорските курсове. „За 2 лева на месец може да се наеме автомобил, а заплащането на месец да е 200 лева, поне официално, за да не се достигне 50 000 лева, при които е задължително да се регистрира фирмата по ДДС. Добрата новина е, че наредбата за инструктори ще се промени и ще се ограничи сивият сектор при курсовете“, каза Велев.

По европейски проект АИКБ е изследвала недекларираната заетост в България чрез проучвания сред работодатели и работници. По думите на проф. Емилия Ченгелова – ключов експерт по пректа, недекларираната заетост е част от сивата икономика и е всяка дейност, осъществявана срещу заплащане, която е законна по своето естество, но не е декларирана пред органите на публичната власт. Пет вида недекларирана заетост се използват у нас. Най-често става въпрос за работа на договор с фиктивни клаузи, като част от парите се дават на ръка. На второ място се прилага практиката да не се изплаща извънреден труд, както и да се ползват прикрити трудови договори – сключва се граждански договор, за да не плаща работодателят осигуровки, едва след това се прилага практиката да се наемат хора без договор.

Най-високи са дяловете на сивата заетост във Видин, Варна, Сливен, Ямбол и София област

91 на сто от работниците и 83 на сто от работодателите смятат, че недекларираният труд се прилага, защото законите у нас оставят вратички. Други фактори са ниските санкции и демотивацията на хората да плащат осигуровки, защото не вярват в здравната и пенсионната система, показва изследването. Най-висока е недекларираната заетост в секторите преработваща промишленост, строителство, ремонт на автомобили и селско стопанство.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви