Грозна сеч между Кайт Градина и Дърти Градина възмути потребители на социалните мрежи. Наша проверка на място показа, че наистина има множество отрязани здрави дървета. Големината на стволовете показва, че дърветата са на доста години, а жители на Созопол твърдят, че техните родители са участвали в засаждането им преди около 30 години.

Сеч
Дърветата са нарязани

Дърветата са отсечени и стволовете им са нарязани на един метър, готови за изнасяне. Тази дървесина не става за огрев, така че най-вероятно става въпрос за разчистване на терени за поставяне на повече каравани.

Сеч
Този вид не става за горене

Ясно си личи, че тази територия е активно използвана през летния сезон. Има прекарани кабели за ток и връзки за свързване към водопроводна мрежа, има заслони за каравани, мивки, ограждения за тоалетни, дори и сателитна чиния.

Сеч
Сателитната чиния

Все още има и отпадъци от предишни посетители.

От община Созопол заявиха, че теренът е частен и не е получавано искане за сеч както от общината, така и от местното горско стопанство.

Сеч
Ясно личи, че дърветата са отрязани

Днес на място пристигна и експерт от РИОСВ, който направи замерване и заснемане на отсечените дървета и обеща да направи справка с кадастралната карта, за да се установи чия собственост е терена и дали има някакво разрешение за сечта.

Сеч
Инспекторът от РИОСВ

Там има и дървета, изтръгнати от последните бури, но и дънери, които показват, че това не е първата подобна сеч на това място.

Сеч
Някои от дърветата са панали от бурята
Сеч
Паднало дърво

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви