191 са новозаразените в област Бургас с К-19, сочат данните на ЕИП. Това е 4 пъти повече от предходния ден, когато потвърдените с коронавирус бяха 48. С новите случаи общият брой надхвърля 14 хил., като вече е 14 181

Общо ваксинираните от началото на кампанията в областта са 5348, като втора доза ваксина е поставена на 1313 лица.

За денонощието област Бургас отнова е втора след София /столица/, където има 363 новозаразени. Прави впечатление това, че новите случаиса под сто. Следват Пловдив – 97, Варна – 81, Кюстендил и Плевен – по 63, Враца – 61, Благоевград – 57, Хасково – 56, Шумен – 51 и др.

1463 са положителните от направените 13 303 теста в страната, което е 11%.

Астивни за денонощието в страната са 26 092 случая. Излекувани са 346-ма души. В болници са настанени 3775 лица, от които 3х16 в интензивни отделения. Жертва на заразата са станали 35-ма души.

От началото на кампанията в страната са поставени 104 268 ваксини, като за последното денонощие броят им е 13 754 от тях

Боряна Димитрова
Боряна Димитрова

„Беше изпуснат един много важен момент – да бъде ясно, разбираемо, широко мащабно обяснено, какво е действието на ваксината и да бъде обяснено по един грижлив начин към хората. Не да им се вменява вина за това. С разбиране към страховете, с разбиране към колебанията. Трябваше да се отговори на тези колебания, а не да се действа по начин, който е повече или по-малко безпрекословен“. Така социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова коментира ред БНР действията на властта по имунизацията срещу коронавируса.

Според Димитрова всичко това се комбинира и със значителни организационни трудности, които също създават отдръпване у българите да се ваксинират

Според последните данни на „Алфа рисърч“ 10-те процента, които са готови незабавно да се ваксинират, всъщност се отнасят към близо половин милион души. Димитрова предупреди, че ако ваксинационната кампания не се разгърне като добре организирано и убедително, дори сред тези хора могат да се появят разколебани или невярващи на институциите.

Тезата за ваксината като спасение влиза в едно изключително недоверчиво и разколебано обществено мнение, което цяла година е облъчвано от най-различни теории –

от конспиративни теории, до теории, които всяват страх и ужас от бъдещето, които разширяват рисковото общество до неимоверни размери, смята социологът. Ваксините се появяват в тази изключително лабилна обществена атмосфера, допълни Димитрова.

По мнението й здравните власти трябва да се дават много добре сметка, че темата за ваксините не се свежда до определен акт – да отидеш да ти поставят ваксина, а се разполага в определени страхове и преживявания на хората.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви