Спад на заболелите от К-19 има през последните 24 ч. в Бургаско. По данните на ЕИП те са 48, като общият брой от началото на кризата наближава 14 хил. и вече е 13 990. Общо ваксинирани до момента са 4668 души, а втора доза са полечили 1268 лица

И в страната за денонощието се забелязва спад, макар и с един процент. От направените 10 926 теста положителни за К-19 са 1086, което е малко под 10% – 9.94.

Най-много са новите случаи в столицата – 335. Следват областите Пловдив – 93, Плевен – 70, Пазарджик – 62, Бургас – 48, Хасково – 43, Враца – 42 и др.

Активните случаи са 25 010 към момента. Забелязва се ръст на излекуваните, които за последните 24 ч. са 744. Има обаче и завишаване на хоспитализираните – 3704, а също и на настанените в интензивни отделения – 300 за денонощието. Починали са 42-ма души.

От началото на кампанията са ваксинирани 90 514 лица, от които за денонощието 4594

Учениците от седми, осми и дванадесети клас от вчера отново се върнаха да учат дистанционно, а на тяхно място в училище влязоха тези от пети, десети и единадесети клас.

„Прекали се с говоренето за COVID-19, постави се етикет, че училището е най-опасното място, че когато го затворим случаите ще спаднат. Учениците бяха нарочени за хората, които разболяват“, заяви в „Денят започва“ психологът Младен Владимиров

По думите му психичното здраве на някои учители е пострадало заради напрежението, свързано с онлайн обучението.

„Различните деца реагират по различен начин, някои се радват, че влизат в час, други ще са по-тревожни, защото вкъщи са се чувствали по-спокойни и защитени, по-близо до родителите си. Ако си представим един триъгълник с 3 равни страни – интелектуална, емоционална и социална, в центъра му е българският ученик, българското дете. Това, което се случи в дигитална среда е да бъде изпълнена само една от страните на триъгълника – интелектуалната“, допълни психологът.

Според него в семейства с ниско образование детето няма как да се обучава ефективно, особено, ако няма навици за самостоятелно учене

„Когато са в класната стая учителят и групата със своето присъствие умее да управлява процесите, в дигитална среда това не се случи. Няма измислен аналог на живата класна стая. За 5. клас е изключително важно да се адаптират към една нов тип действителност – „Учителите по предмети“. Задача на училищната система е да изследва защо детето не желае да се върне в час“, каза още Младен Владимиров.

u4ili6te.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви