Кросоувърът губи по точки от обикновен автомобил
Кросоувърът губи по точки от обикновен автомобил

Всички искат кросоувъри и това си личи от резултатите на този вид автомобили на пазара. Повечето от купувачите им изобщо не се замислят, дали такава кола им е нужна. Кросоувърът дължи популярността си на две неща – успешен маркетинг и мода.

А когато подобен автомобил трябва да се управлява в града, нещата стават още по-безсмислени. Ето 10 причини, поради които далеч по-удачно е да се купи хечбек, комби или дори седан.

1. Мултифункционалност означава компромис

Кросоувърът е мултифункционална вещ, а това означава, че във всички случаи той е компромисно решение.

Кросоувърите не могат да бъдат най-добри като управляемост, скорост, проходимост, комфорт, вместимост и така нататък. Този тип автомобили са средняци във всичко. Затова, ако търсите комфорт – вземете си седан, а ако търсите вместителна кола – заложете на комби. Ако пък ви трябва проходимост, то решението е всъдеход. За скорост – изберете хечбек, и така нататък.

2. Кросоувърите са по-скъпи
Понякога дори много по-скъпи. И понякога предлагат възможности, които никога няма да са нужни на собственика. Или ще му потрябват веднъж в годината. Просто не си струва, тъй като за тези пари може да се купи обикновена кола с по-богато оборудване.

3. Повече разходи за автомивка
Повече пари ще са нужни не само при покупка, но и на автомивка. Там винаги взимат повече пари за кросоувър, отколкото за лека кола със същите размери.

4. Гумите също струват повече
Ще се наложи доплащане също за гуми и джанти, както и тяхното сваляне и качване. По правило, маркетолозите и дизайнерите залагат на големи колела, за да може автомобилът да изглежда по-впечатляващо. Само, че разлика между 15-цолови и 17-цолови джанти не е малка. А и гумаджията взима повече при смяна на гумите или ремонт на джантите.

5. Кросоувърът не е по-здрав в повечето случаи
Мнозина си мислят, че като си купят кросоувъри, вече са придобили по-здрава машина. Според тях, това е почти всъдеход, за който дупките на пътя не са проблем. Това обаче съвсем не е така. Кросоувърът е построен на платформа на лека кола и има същото окачване като хечбека, на чиято база е направен. Заради по-голямото тегло на кросоувъра неговото окачване се чупи по-бързо. А ако е усилено предварително, ремонтът му е по-скъп.

6. Системата 4х4 не решава проблемите
Задвижването на четирите колела при кросоувъра не е панацея при проблем на пътя. Да, такъв автомобил стартира по-добре на хлъзгава настилка и е по-стабилен, но особено в градски условия подобни предимства не са от значение. В повечето случаи задвижването на четирите колела не работи и е само допълнително тегло. А статистиката показва, че именно собствениците на кросоувъри затъват най-често, тъй като не преценяват реално възможностите на колата си.

7. Кросоувърът харчи повече

По-голямото тегло и лошата аеродинамика (в сравнение с лек автомобил) води и до по-висок разход на гориво при коросувъра.

Пример за това са два модела на BMW на една платформа – седанът 535i xDrive харчи 5,9 л/100 км, докато X5 xDrive35i – 6,9 л/100 км.

8. Големите размери пречат на динамиката
Кросоувърът изостава и като динамика, като разликата с лек автомобил, изграден на същата архитектура, е може да достигне секунда. Например, Renault Clio 1.5 dCi ускорява от 0 до 100 км/ч за 10,3 секунди, а Renault Captur със същия мотор, който развива 110 конски сили, прави същото за 11,3 секунди.

9. По-бързо обезценяване
Кросоувърите губят по-бързо от цената си в сравнение със седан или хечбек. По правило, при стойността на кросоувъра пада с 8% на година, докато при хечбека този показател е 6%. Донякъде това се дължи на разходите заради по-голямото натоварване на двигателя и на скоростната кутия.

10. По-лошо пътно поведение
При кросоувъра центърът на тежестта е по-високо, така че шофьорът трябва да се примири с по-твърдото окачане и с по-големия наклон в завой. Съответно и управляемостта на този клас автомобили е по-лоша.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви