Добро утро!
Започва един прекрасен ден

Добро утро в петък 19.02.2021

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 7,02 ч. и ще залезе в 17,46ч. Температурата ще бъде между -3 и 3 градуса. Ще бъде предимно облачно. Вятърът ще е слаб от изток със скорост 3,9 м/сек.

Късметче за деня

Веселият смях и добрият сън ще излекуват всяка болест.

Събитията на този ден

На този ден слънчевите лъчи огряват четирите статуи на Птах, Ра-Хоракти, Рамзес II и Амон-Ра, намиращи се във вътрешността на храма в Абу Симбел. Този феномен се наблюдава и на 21 октомври.

356 г. – Константин Велики заповядва да се затворят всички езически храмове в Римската империя.
1199 г. – С була на папа Инокентий III е признат новият духовно-рицарски орден – Тевтонския орден.
1861 г. – С манифест на император Александър II в Русия е премахнато крепостничеството.
1878 г. – Американецът Томас Едисон патентова фонографа.
1882 г. – Град Хаджиоглу Пазарджик е преименуван на град Добрич чрез указ на княз Александър Батенберг
1886 г. – По стар стил: Сръбско-българската война: След приключване на войната е сключен Букурещки договор между България и Сърбия.
1910 г. – Открит е Олд Трафорд – стадионът на един от най-големите английски клубове – Манчестър Юнайтед. Съоръжението е с капацитет 80 000 места и става най-големият стадион на Острова.
1915 г. – Първа световна война: Започва Битката за Галиполи.
1924 г. – Персийският шах Ахмад е свален от престола.
1942 г. – Втора световна война: Японската авиация напада град Даруин, Австралия.
1943 г. – Втора световна война: В Тунис започва Битката при прохода Касерин.
1949 г. – Политическият кръг „Звено“ престава да съществува самостоятелно и се влива в Отечествения фронт
1951 г. – В София се състои премиера на първия антифашистки филм „Тревога“ (по пиеса на Орлин Василев, сцен. Анжел Вагенщайн, реж. Захари Жендов).
1963 г. – СССР се съгласява да изтегли войските си от Куба.
1986 г. – Космическа програма на СССР: В околоземна орбита е изстреляна космическата станция Мир – първата изследователска станция за дълго обитаване.
1992 г. – С указ на президента за Главен прокурор на България е назначен Иван Татарчев.
2002 г. – Космическият апарат на НАСА Марс Одисий започва мисията по картографиране на повърхността на Марс.
2003 г. – Самолет Ил-76 на иранските авиолинии катастрофира над Шахдад (Иран), загиват 275 души.

Рожден ден

1473 г. – Николай Коперник, полски астроном († 1543 г.)
1861 г. – Рачо Петров, български офицер († 1942 г.)
1875 г. – Димо Хаджидимов, бъгарски революционер († 1924 г.)
1896 г. – Андре Бретон, френски писател († 1966 г.)
1896 г. – Кирил Янчулев, български военен деец († 1961 г.)
1897 г. – Йордан Стубел, български поет († 1952 г.)
1919 г. – Петко Бочаров, български журналист († 2016 г.)
1924 г. – Лий Марвин, американски актьор († 1987 г.)
1925 г. – Борис Арабов, български актьор († 1984 г.)
1926 г. – Рос Томас, американски писател († 1995 г.)
1929 г. – Жак Дере, френски кино-режисьор († 2003 г.)
1943 г. – Иван Димов, български художник
1948 г. – Тони Айоми, британски музикант (Black Sabbath)
1953 г. – Иван Балсамаджиев, български актьор († 2010 г.)
1954 г. – Сократес, бразилски футболист († 2011 г.)
1955 г. – Джеф Даниълс, американски актьор
1960 г. – Принц Андрю, британски принц
1960 г. – Хелън Фийлдинг, английска писателка
1963 г. – Хана Мандликова, чешка тенисистка
1963 г. – Сийл, английски певец
1964 г. – Дъг Олдрич, американски китарист
1970 г. – Юасим Канс, шведски рокпевец
1977 г. – Джанлука Дзамброта, италиански футболист
1978 г. – Ибрахима Гай, сенегалски футболист
1983 г. – Детелин Далаклиев, български боксьор
1983 г. – Калоян Махлянов, български сумист
1987 г. – Ахмед Адли, египетски шахматист

Отбелязваме обесването на Васил Левски

Апостолът умира на 6 февруари 1873 година, когато в сила е Юлианския календар. След като в България е въведен Григорианския календар през 1916 г., отбелязваме смъртта на Левски 12 дни по-късно – на 18 февруари всяка година. Възпоменателните церемонии обаче у нас се организират ден по-късно – на 19 февруари.

На 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. в околностите на София е изпълнена смъртната присъда на Апостола на свободата Васил Левски. Мястото на обесването му се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник.

Макар спор за датата – 18 или 19 е тази на кончината му, да не се води вече, институциите отбелязват официално датата 19 февруари.

Хороскоп

Овен
Ще Ви дойдат на ум неочаквани решения. Смелост и нестандартно мислене ще станат главните Ви преимущества и ще Ви осигурят възможност да изпреварите конкурентите и да оставите недоброжелателите далеч назад.

Може и да се окажете учудени от своите успехи, защото ще може да постигнете дори онова, от което сте били вдигнали ръце.

За съжаление днес е много голяма вероятността от безотговорни действия, някои от които може да се отразят крайно негативно на отношенията Ви с близките. Не прибързвайте да се обвържете с нови романтични отношения.

Телец
През този ден именно музиката ще помогне на Вас и Вашия любим човек да се почувствате като едно цяло.

Главното е, музиката да бъде подбрана правилно, като се имат предвид настроенията и желанията ви. Към това силно оръжие трябва да се отнасяте внимателно и предпазливо.

Близнаци
През целия ден Вашият любим човек ще се шегува с Вас, и то по доста обиден начин. Ще се наложи или да търпите това, изпитвайки даже и удоволствие, или честно да му признаете, че такъв вид общуване не Ви е по вкуса.

Най добре е, да не довеждате ситуацията до краен предел.

Рак
Днес ще си дадете сметка, че вашия човек не е напълно такъв, какъвто сте си го представяли. Нити е по-добър, нито е по-лош – просто е различен.

Постарайте се да разберете и приемете това колкото се може по-бързо, защото иначе разочарованието може да се окаже много силно, а и несъвместимо със съвместния живот.

Лъв
Днес навсякъде Ви очакват изненади. За по-голямата част от тях съвсем не може да се каже, че са зашеметяващи, но с помощта на една мигновено ще Ви се изясни това, което от доста време не Ви е давало покой.

Нека не Ви разочарова липсата на драматичност – така е по-добре. В последно време напредъкът сякаш е спрял до една точка, а днес ще стане очевидно какво (или кой) му пречи.

Реагирайте бързо и скоро ще започнете отново да се движите напред, подсвирквайки си в движение, сякаш Ви е известно нещо, което никой друг не знае.

Дева
Денят е благоприятен за отдих и отдалечаване от ежедневните проблеми. Ще Ви се появи желание да се скриете от хората и да се усамотите.

В работата ще можете да постигнете успехи, ако действате планирано.

Днес сте изпълнени с енергия, много сте активни и може да поемете много и разнообразни задачи.

Старайте се, да не се преуморявате и си оставете време за отдих. В личните отношения всичко ще се подрежда удачно. Вероятни са нови запознанства.

Везни
Ако любовта за Вас е нещо от далечното бъдеще или минало, заемете се със себе си. Само че трябва да помните, че има опасност да отидете твърде далече.

Втората Ви половинка ще бъде лишена от достатъчно внимание, а колегите може да изпитат професионална ревност.

Изключително внимателната и търпелива трудова дейност ще даде очакваните плодове. Звездите казват, че Ви се препоръчва да спазвате лека диете, богата на плодове и зеленчуци.

Неочаквана среща може да прерасне в буен роман. Не бъдете наивани: навсякъде Ви очакват подводни камъни.

Скорпион
Притежавате завидна настойчивост, която представителите на другите знаци намират за възхитителна, и която в някои отношения се явява преимущество, а в други – недостатък.

В професионалния свят резултат на такова фокусиране става успехът, но в личните съвсем не е така.

Емоциите и огорченията могат зле да се отразят на Вашето самочувствие и настроение. Постарайте се да избегнете импулсивното и арогантно поведение.

В професионалната Ви работа може да се появят конфликти, мотивирани от властта и авторитета. Времето не е подходящо за решаване на парични проблеми.

Стрелец
Трябва да продължите работата си над започнатите по-рано проекти и движение по избрания път. Около Вас има доста хора, които ще се постараят да Ви увлекат в нещо ново, или да Ви привлекат за свой проект.

Но само след като в собствените си работи въведете безупречен ред, може да приемате новите предложения.

Обърнете внимание на отношенията с близките.

Може значително да ги подобрите, ако проявите съпричастност и дипломатичност.

Постарайте се да забравите за старите проблеми. Те наистина ще останат в миналото, ако Вие не се връщате към тях отново и отново.

Козирог
През този ден Ви очакват изненади. Най-благоприятното време ще бъде утрото. Именно през сутрешните часове трябва да обсъждате детайлите на съвместен план , или да доведете до съвършенство вече започнатата обща работа.

Това е времето, когато може да получите и добър съвет.

През деня и вечерта е за препоръчване да спазвате правилата по техниката на безопасност, а и да контролирате своите мисли и преживявания.

Не са изключени проблеми в бизнеса, в любовния живот и сексуалните контакти. В сложната ситуация най-добре ще се справите с помощта на семейството си.

Водолей
Какво може да бъде по-приятно от хубава вечер в приятна компания? Разбира се, само вечер в компанията на любимия човек. Днес ще имате възможност да съчетаете всичко това.

Има вероятност да получите покана от свои общи приятели, да отбележите някакво тяхно радостно събитие. Очаква Ви приятна вечер в топла приятелска обстановка.

Риби
Пригответе се за сериозна среща с шефа. Искате да го попитате за нещо (най-вече за повишение на заплатата, за премия или за служенно издигане, което ще рече –за преминаване на друга позиция), като поне едно от тези неща отдавна Ви е било обещано.

Ако сте правили всичко, за което са Ви молели, та даже и повече, няма защо да се притеснявате. Само че не би било зле , да пообмислите, какво точно ще кажете. И даже да порепетирате …

Източник: https://lamqta.com

Какво да прочетем

Фредерик Бакман
Малка книга с голямо сърце

Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг
Автор: Фредрик Бакман

Честно казано, не написах историята с идеята да я прочетете. Просто се опитвах да подредя собствените си мисли, а аз съм от хората, които трябва да ги видят изложени на хартия, за да ги проумеят. Те обаче се превърнаха в малък разказ за това как преодолявам постепенната загуба на най-великите умове, които познавам, как може да ти липсва някой, който все още е тук, и как искам да обясня всичко това на децата си. И сега пускам думите си да си отидат, пък каквото ще да става.

Ето я – приказката за страха и любовта, които през повечето време крачат редом, ръка за ръка.

Приказка най-вече за самото време.

Докато все още разполагаме с него.

МАЛКА КНИГА С ГОЛЯМО СЪРЦЕ!

Виц на деня

Мъж направил беля и престоял седем години в затвора. В деня на освобождаването му го посрещат жена му и синът му. Сядат в колата и мъжът просъсква през зъби:
– П.Е.
Жената го поглежда и казва /пак през зъби/:
– П.Я.
Тръгват с колата и по време на пътя мъжът пак процежда през зъби:
– П.Е.
Жената непоклатимо отговаря:
– П.Я.
– Мамо, тате, – обажда се синът. – Какви са тия закодирани работи, които си говорите?
– Какви, какви, – възмущава се бащата. – Майка ти иска първо да ядеме…

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви