31 партии и 8 коалиции искат да участват в парламентарните избори
31 партии и 8 коалиции искат да участват в парламентарните избори

31 партии и 8 коалиции са подали документи за участие в парламентарните избори на 4 април. Крайният срок за това изтече в сряда

След проверката на ГРАО ще стане ясно дали всички ще получат регистрация, съобщи БНТ. До 2 март ще бъдат ясни и имената в листите.

Увеличава се и броят на българите зад граница, които са дали заявка да гласуват

Традиционно най-много те са във Великобритания – над 6800 души. Втора се нарежда Турция с над 4900 заявления за гласуване. А трета е Германия с приблизително толкова желаещи. 66 държави вече са дали позволение за избори в чужбина.

Във вторник, в последния възможен ден, се регистрира и коалицията ГЕРБ-СДС.

Предизборната кампания ще започне на 5 март и ще продължи до 2 април

ЦИК изтегля сроковете на консултациите за състава на СИК с една седмица, а назначаването на членовете на СИК да приключи към 1 март, за да могат да бъдат ваксинирани желаещите членове. Това обясни пред БНР Таня Цанева, която е говорител на ЦИК. Цанева обясни още, че очаква актуализация на изборния бюджет, но посочи, че има едно перо – медийни пакети, което е неизвестно, защото не е ясна бройката на партии и коалиции, които не получават субсидии, ще се регистрират в ЦИК и ще имат право на т.нар. медийни пакети, които са 40 хил. лева за партия и 5000 лева за независим кандидат.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви