Костидан Ангелов
Костадин Ангелов

„Доволни сме от постигнатите резултати до момента. Следим всяко число с необходимата загриженост и тревога. Следим нарастването на случаите, но има и добър знак – нямаме такъв голям наплив и натиск върху лечебните заведения“. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на НОЩ.

И в Кюстендил, и във Враца колегите се справят, имат всичко необходимо и достатъчен брой легла, посочи Ангелов.

По думите му мерките се разхлабват така, че да не се изпусне ситуацията. Той посочи, че заболеваемост от около 200 и малко повече на 100 000 души позволява да се работи нормално.

Към днешна дата 40% са заети леглата за неусложнени пациенти, 42% – тези на интензивните легла. Най-висок процент заети легла има в Благоевград – 81%, следва област Плевен. „Няма особена динамика на ситуацията на Балканите и в Европа“, посочи доц. Ангел Кунчев.

Според данните средната заболеваемост в България е 127,4 на 100 000, с което се нареждаме на 25 място в ЕС и 5-то място на Балканите. По показателя смъртност сме на 15-то място в Европа с показател 7,3 на 100 000.

България, Гърция и Швеция остават в по-светлата зона засега, отчете Кунчев. Той отбеляза, че 14 области са в червената зона, 10 области са в оранжевата зона. Най-много данни за британския щаб има в Гърция, но има и във всички балкански страни, посочи Кунчев.

Тенденцията е нарастване на случаите – има нарастване с 24% на базата на 100 000 души, посочи председателят на НОЩ Венцислав Мутафчийски. По думите му се намираме на нивата от 22 октомври миналата година.

Смъртността е доста колебаеща се и сравнение с миналата седмица има намаление с 9%. Мутафчийски посочи, че смъртността е на приливи и отливи в последните седмици.

Ваксинацията ще се случи, въпреки недоверието, което се шири масово, обяви здравният министър Костадин Ангелов.

„Ако ние говорихме, че 2021 година ще е годината на надеждата и ваксината ще ни даде тази надежда, то е много просто – надеждата е в нашите ръце. Нека не я отлагаме и не я зачеркваме. Защото само ваксината ще ни върне тази свобода“, заяви още Ангелов.

Той призна, че има проблем с хора, които се записват за ваксинация, а когато дойде денят за ваксинация, не отиват.

Не е нормално, хора да искат да бъдат ваксинирани, а други хора преди тях да не идват, посочи здравният министър. „От днес, до деня, в който ще бъде ваксиниран последният български гражданин, който иска, мой приоритет ще бъде ваксинацията“, посочи Ангелов.

Той призна, че му е трудно да разбере защо се дава думата на експерти, които говорят това, което хората искат да чуят, а не това, което казва медицината и науката.

Ако ние не обръщаме внимание на науката, то не ни чакат добри дни, заяви здравният министър.

По думите му всички експерти са отговорили на поставените въпроси и тези позиции вече са изпратени до БЛС, всички лекари и медии. Ангелов изрази надежда, че там са отговорите на всички въпроси, които задават пациентите и бъдещите ваксинирани.

Предлагаме да се премине към четвърта фаза на ваксинацията срещу коронавирус, заяви от своя страна проф. д-р Красимир Гигов, ръководител на Националния ваксинационен щаб.

„Както знаете, в момента ваксинационният план застъпва хора от втора и трета фаза. Втора фаза е почти приключила, остават някои контингенти от трета фаза, но се очаква и голям брой ваксини. До края на месеца около 100 000 ваксини, а следващия повече. Освен това, със заповед на г-н министъра бяха определени съответни имунизационни пунктове в цялата страна, което позволява да се разшири гамата от провеждани ваксинации.

В тази връзка Националният ваксинационен щаб предлага на г-н министъра да се премине към четвърта фаза. Четвърта фаза, това с възрастни хора над 65 години, както и тези с хронични заболявания“, допълни Гигов.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви