137 са новозаразените с К-19 в Бургаска област за денонощието, сочат данните на ЕИП. 4466 са направените ваксини от началото на кампанията, като втора доза в областта са получили 1202-ма души

Област Бургас и днес остава втора след София/столица/, където има 369 потвърдени случая. Трета е област Пловдви със 72 случая. Следват Плевен – 68, Варна – 60, Кюстендил – 55, Благоевград – 53, Враца – 49 и др.

Общо 10,79% от направените 11 545 теста са положителни, като в цифри това са 1246 нови случая на коронавирус в страната

Активните случаи в страната са 24 710. За последните 24 ч. са излекувани 564-ма души. Хоспитализирани са 3613, от които в интензивни отделения са 296 лица. Има ръст на починалите, които са 41.

От началото на кампанията са поставени 85 920 ваксини, от които за деннощието 4582

Властта най-после излезе с обяснение за темпа на бавното ваксиниране.

Здравният министър Костадин Ангелов посочи като основна причина хората от списъците, които не отивали в уречения час, въпреки че се били записали

„Темпът на ваксинациите, спорен мен, върви недобре по различни причини. Натъкваме се на един много неприятен факт. Създаваме организация на определена група от хора и пристига около 70% – трябва бързо да се намерят хора, които да бъдат ваксинирани, за да не се пилеят дозите. Не е човешко да имаме ваксини, да чакаме някой да дойде, а той да не идва“, заяви той във Враца. Положението с липсващите хора било особено драматично през уикендите.

С цел наваксване ваксинационният щаб предложил към процеса бързо да се включи и четвъртата фаза от имунизациония план, тоест възрастните хора и по-младите с хронични заболявания. Идеята ще се обсъжда в близките дни. „Това предстои да бъде променено и ще променим темпа на ваксиниране“, каза Ангелов. Плановете му съвпадат с нееднократно афишираната заявка четвъртата фаза, тоест т.нар. масово ваксиниране, да започне в края на февруари – началото на март. Тъй като с нея ще се занимават и личните лекари, Ангелов коментира, че те скоро ще получат отговор на всички въпроси, касаещи процеса.

Като други причини за бавното ваксиниране Ангелов посочи съветите на някои джипита към пациенти да не бързат, а също и общото недоверие

Министърът съобщи още, че най-късно в началото на март трябва да стартира електронната система, в която всеки ще може да избира час и място за ваксиниране. Възможност щяло да има и за избор на населено място. Ако човек си сложи например първата доза във Варна, щял да има право да постави втората в Благоевград. „Платформата представлява своеобразна електронна регистратура, като въвеждането ѝ значително ще улесни хората“, каза Ангелов.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви