Тихомир Янакиев
Созопол се развива

В началото на месец март предстои приемането на бюджета на община Созопол. Какъв ще бъде той, за какво ще се използват парите, какво постигна администрацията за първата си година управление и какво да очакват гражданите за 2021г – разговаряме с кмета Тихомир Янакиев.

I част

Г-н Янакиев, започна втората година от Вашето управление на община Созопол. Как се чувствате? Имате ли усещането, че сте изтеглили късата клечка, ставайки кмет на една община с такъв огромен дълг, или напротив – трудностите Ви амбицират да взимате правилни решения?

Първо, аз си обичам града и дори клечката да е къса, ще си я държим и ще работим. Щях да се учудя, ако ми беше лесно. Никога до сега в живота ми не е било лесно, така че не очаквам сега да стане. Но пък това наистина се оказа добър мотиватор да покажа на какво съм способен аз и моят екип. Не се притеснявам от предизвикателствата. Както се казва – правим каквото трябва, пък да става каквото ще.

Пандемията отрази ли се на работата Ви през изминалата година?

Да, отрази се и то не само в икономически аспект. Аз самият изкарах тежко COVID и не бях на работа цял месец. Повечето колеги в администрацията също бяха болни. Финансовият директор дойде на работа преди няколко дни, като беше болен от месец ноември.

Проблемите бяха не само в икономически план, но и в разрушените социални връзки между хората по време на пандемията. Не можехме да провеждаме културни мероприятия, хората не можеше да се събират. Това бяха неща, с които бяхме свикнали и липсата на социални контакти се отрази не само на моята работа като кмет, но и на всичките ни съграждани. В момента се учим на един нов начин на живот.

Предстои приемането на бюджета на община Созопол.  Какъв ще бъде той? Не закъснявате ли с приемането му?

Във връзка с COVID пандемията държавата даде възможност на общините за по-късно приемане на бюджетите тази година. Отделно общината изпълнява план за финансово оздравяване и за това процедурата, по която се приема нашият бюджет е по-различна, отколкото в другите общини.

Тя включва съгласовки с Министерството на финансите, което ни дава указания и следи дали вървим в правилната посока при съставянето на бюджета. Той ще бъде представен на следващата сесия на общинския съвет на 1 март.  Той е одобрен от финансовото министерство и така ще бъда още две години. Докато излезем от този план за финансово оздравяване и не си върнем безлихвения кредит, който държавата ни предостави, за да можем да разплатим просрочените задължения, оставени от предишното ръководство.

В същото време трябва да мислим и за хората, да направим нещо за тях.

Какъв ще бъде бюджетът?

Бюджетът е малко над 23 млн.лв. Той е рестриктивен и е насочен първо към гарантирането на финансовата стабилност на общината.

На второ място е изплащането на вноски по кредити, по безлихвения дълг. Правим опити за отместването във времето на част от главницата по банковите заеми през тази година, но нямаме яснота дали това ще се случи.  Така че, ние работим и сме планирали бюджета така, че до края на годината да извадим около 3,7 млн.лв. , които трябва да платим и на държавата, и на банките, за да сме коректни като платци.

Да, на мен ми е ясно, че ако не дължахме тези пари, ако бях заварил общината в добро финансово състояние, или поне без дългове, щяхме да имаме много по-големи възможности за инвестиции в Созопол и във всички селища в общината. Но това е положението, мое задължение е да ги плащам.

Кои са най-важните проекти, които са заложени в бюджета за тази година?

Капиталовите проекти, които сме заложили, са много малко, просто защото нямаме пари. Имаме проекти, които не са приключили от миналата година. Сега завършихме пътя между селата Росен и Равна гора. Той вече се използва от жителите на двете населени места, скоро ще го открием и официално. Това е една много добра придобивка за тези хора, а за нас е много сериозна инвестиция – 1,7 млн.лв.

Направихме ремонт на пътищата от разклона между селата Зидарово, Вършило и Габър, старо и ново селище в Атия. Готово е и асфалтирането на улиците в Равадиново. Направихме и ремонт на пътя от „Евробилд“ до самото село Равадиново. Стана много хубаво, но след време вероятно ще се наложи да го режем, за да разширим тръбите на канализационната мрежа, понеже точно на това място се събира вода при валежи и се наводнява пътя.   Това са неща, които ще правим тази година. Ще се опитаме да кандидатстваме за средства от фонд „Бедствия и аварии“, но ако не стане, ще използваме собствени средства, доколкото ни е възможно.

Вече са трасирани новите улици след улица „Одеса“ в Созопол. Предстои асфалтиране в частта от стадиона посока спортната база на града и почивната станция на МВР.  Предстои ни и спешен ремонт на дъждовната канализация на ул. „Републиканска“ и подходите към „Одеса“ и „Ропотамо“, където последните валежи показаха, че има сериозен проблем.

Това са изключително важни и сериозни проекти, които се учудвам защо не са изпълнени до сега, когато е имало пари. Но тогава явно е било важно да се правят басейни и стадиони, а дъждовната канализация е в земята – кой ще я види, когато я направим. А това е много сериозен проблем, тъй като хората, които живеят в тази част на града се оплакват, че след всеки дъжд се наводняват дворовете и приземните им етажи. Затова ще направим всичко възможно да решим този проблем.

Следва продължение!

Къде ще бъде новата автогара в Созопол и кога ще бъде построена, как ще изглежда автогарата в Черноморец, кой спира поставянето на нови контейнери за смет в античния град и ще си върнат  ли имотите собствениците в къмпинг „Каваците“, очаквайте в продължението на интервюто с кмета Тихомир Янакиев утре.  

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви