Дни наред темата за новата скулптура на Боян Мага предизвиква сериозна дискусия в града ни. Както през миналата седмица писахме /вижте тук/, произведението на българския художник Георги Андонов се появи изненадващо в зоната за обществен достъп край Морска гара в Бургас. Мястото, на което е поставена, не е общинско, а държавно.

Скулптурата влезе и в постоянните комисии на общински съвет Бургас. В тази по Култура, общинският съветник Георги Дракалиев изрази мнение, че е нужна промяна в реда за поставяне на художествени елементи на територията на Община Бургас.

Темата е провокирана от скулптурата, която е поставена до Морска гара. Не говорим дали е хубава или естетически издържана. Но не трябва ли подобни идеи да минават през решение на Общински съвет, дори и да не се намират на общинска земя? В нашият правилник, в чл. 7 пише, че ако имотът, върху който е поставен паметник, мемориален знак или художествена пластика, е държавна или частна собственост, се учредява безвъзмездно право на строеж„, каза той.

Дракалиев поясни, че художествените произведения, скулптури и пластики са част от всеки един града и колкото повече такива има в него, то толкова по богат става той, но все било нужно да има някакъв регламент или ред.

Би трябвало по някакъв начин да има санкция от наша страна или да се потърси отговорност. Това остава пред очите на хората и ще бъде културен знак за хората и гостите на Бургас. Трябва да помислим за някаква редакция на правилника, за да бъдат описани в него тези нови елементи на съвременната градска среда„, сподели от своя страна председателят на комисията по култура Веселин Пренеров.

Самият дебат за скулптурата на Боян Мага става все по-ожесточен. Много от бургазлии изразяват несъгласието си визията й, както и мястото, на което е поставена. Малцинство са тези, който я намират за хубава и с добра локация.

Други пък се възмутиха от приличащите на масонски символи изображения, които се намират в основата на скулптурата. Очаква се произведението да бъде открито официално през следващия месец.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви