Няколко сериозни наказания се очакват да бъдат наложени в българския волейбол. Те касаят волейболиста на „Нефтохимик“ Георги Братоев и служебни лица от мача „Нефтохимик“ – „Монтана“, завършил с победа за шампионите с 3:2.

Санкциите са за разигралите се грозни сцени и отправени от волейболиста закани към служебни лица на двубоя от четвърти кръг на Първа осмица в Суперлигата при мъжете.

Срещата в зала „Младост“ беше с телевизионно излъчване и хиляди зрители станаха свидетели на грозните думи, които Георги Братоев използва в 4-ия гейм при резултат 10:3. „Пенчо, ще избия зъбите на някой…“. Репликата беше отправена към делегата на двубоя Пенчо Ангелов, който е и председател на Националната комисия на съдиите по волейбол (НСКВ).

Нервният изблик на Георги Братоев започна по-рано при резултат 9:3 в 4-ата част, когато за реплики към главния рефер Александър Виналиев той получи жълт картон, а в последствие и червен.

Основната вина, за случилото се в зала „Младост“, е на делегата Пенчо Ангелов и на втория съдия Борислав Йорданов, посочиха от Националната волейболна лига.

Първият не е описал нищо за инцидента, а вторият, че не е подал сигнал на първия съдия за отправени заплахи и обида, което буди притеснение според НВЛ.

От Националната волейболна лига излязоха с официална позиция за недопустимото поведение на спортиста.

„Ръководството на Национална волейболна лига заявява ясната си позиция за нулева толерантност към неспортсменско поведение, отправяне на обидни квалификации, заплахи и демонстрирано неуважение от състезатели към други официални лица, участници в срещи от държавните първенства и турнири по волейбол.

Също така, ръководството на Национална волейболна лига изразява силно безпокойство от липсата на категорична реакция от страна на съдии и делегат срещу проявата на такова поведение по време на мача между „Нефтохимик 2010“ и „Монтана“, игран на 10 февруари 2021 г.

Считаме, че използването на обиден език към дежурния делегат и отправяните заплахи към съдийския екип са не само нарушаване на Дисциплинарния правилник, но и действие, което не е съвместимо с морала на интелигентен спорт като волейбола.
Национална волейболна лига ще се противопоставя на такова поведение по всички позволени начини, следвайки съществуващите и утвърдени правилници.

В същото време абсолютно неприемливи и необясними са и фактите, че подобна явна демонстрация на неспортсменско поведение не беше санкционирана по начина, предвиден в правилниците. Нещо повече, ситуацията не е описана в официалния доклад на дежурния делегат Пенчо Ангелов, което буди силно притеснение.

Ръководството на Национална волейболна лига неведнъж обяви ясната си позиция за стремеж към нов морал в българския клубен волейбол. Още веднъж обръщаме внимание на клубовете, официалните лица и всички участници в първенствата и турнирите, администрирани от Национална волейболна лига, че имаме нулева толерантност към поведение, уронващо престижа на нашия спорт.

За случая от мача „Нефтохимик 2010“ – „Монтана“ от Суперлига-Първа осмица, игран на 10 февруари 2021 г., ръководството на Национална волейболна лига вече сезира Дисциплинарна комисия към БФВ. Надяваме се комисията да разгледа в детайли поведението на волейболиста Георги Братоев, както и липсата на адекватна реакция – както на съдиите на мача, така и на дежурния делегат.

На заседание тази седмица Дисциплинарната комисия на БФВолейбол ще определи наказанията. Георги Братоев, за когото подобно поведение не е изненада, го грози финансова санкция от 1000 до 5000 лева, както и лишаване от състезателни права за определен период от време. Съдиите на въпросния мач могат да бъдат наказани да не ръководят двубои в България от 1 до 6 месеца.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви