баня
Перфектната баня трябва да е предварително планирана

Ремонтът на банята е отговорно начинание, към което трябва да се подхожда внимателно и обмислено. Той изисква немалко време и средства, които трябва да бъдат вложени по възможно най-добрия начин за да се радваме на красив и практичен краен резултат.

Кои са най-честите грешки, които възникват при ремонт на баня?

  1. Липса на проект

Всеки ремонт изисква съставянето на план за действие, който може да ви спести доста нерви и непредвидени разходи. Колкото по-малко е помещението, толкова по-важно е да имаме план за да гарантираме оптималното му обзавеждане.

Проектът включва точни замервания на банята, изготвяне на скица със желания дизайн.

Нужно е да помислите за отопление на банята, вентилация, осветление, разположение на сифоните, санитарията и мебелите.

  1. Пропускате хидроизолацията

Хидроизолирането на банята е процес, при който пода и стените се обработват със специални продукти, които ще ги предпазят от проникване на влага.

Макар да не е задължителна стъпка, хидроизолацията е много важна ако искате да се радвате на чиста и сухо баня дълго време. Тя ще предпази и съседните помещения от проникване на влага и развитие на мухъл.

  1. Пренебрегвате вентилацията

Вентилацията обикновено не е сред приоритетите при ремонтирането на банята, което е голяма грешка. Високата влажност води до плесен, която има способността не само да съсипе цялата баня, но и да се отрази негативно на микроклимата в жилището.

Важно е да осигурите качествен вентилатор както и компенсация на изсмукания въздух чрез вентилационни отвори на вратата.

  1. Неподходящо санитарно оборудване

Създаването на проект преди ремонта ще ви предпази от грешки при избора на санитарно оборудване.

За малката баня практично решение е да изберете вградено тоалетно казанче и конзолна тоалетна чиния, които освен, че изглеждат по-стилно, се почистват по-лесно от стандартния моноблок. Добре е да спазите минималните отстояния за да си гарантирате комфорт.

Пред мивката е нужно да имате свободно пространство от поне 75 см. От двете страни на тоалетната разстоянието трябва да бъде по 38 см. а отпред отново 75 см.

  1. Непрактично осветление

Както твърде ярката така и много слабата светлина не са удачен избор за банята. Желателно е освен общото осветление, да изберете и допълващо такова. Най-необходимо то е в зоната около огледалото.

Светлината трябва да бъде неутрална, бяла, тъй като подчертава детайлите на кожата и ще ви е полезна при почистване, гримиране, бръснене.

  1. Некачествени плочки

При евтините материали цената често е за сметка на качеството. Няма нужда да купувате най-скъпите и луксозни плочки, но ако вземете най-евтините не очаквайте да издържат много дълго.

Най-важното при избора на плочки е те да са здрави, повърхността им да не се пързаля и да са с дебелина поне 7-8 мм.

  1. Не предвиждате място за съхранение

Дори и в най-малката баня трябва да осигурим място за съхранение на козметични продукти, кърпи, средства за лична хигиена. Те трябва да са на достъпно място, да не се мокрят и да не развалят визията на банята.

  1. Бързате

Всички искаме ремонтът на банята да стане възможно най-бързо, но това често е за сметка на качеството. Ремонтните дейности се извършват в определена последователност и изискват технологично време за изпълнение, както и за съхнене на материалите.

В повечето случаи ремонтът продължава по-дълго отколкото сме очаквали, но най-важното е крайният резултат да бъде красива и удобна баня, на която ще се радвате дълго време.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви