Константин Бачийски
Константин Бачийски

След като ДБГ се обяви категорично за присъствено обсъждане на Бюджет 2021 на Община Бургас, от партия СЕК също поискаха той да бъде гласуван в зала.

Обсъждането и гласуването на общинския бюджет за 2021 год. е прекалено важно и ключово за жителите на община Бургас, за да бъде проведено онлайн, при положение че през последните няколко заседания ставаме свидетели на технически неуредици и проблеми

Такива се случват най-вече, когато думата има представител на опозицията. Категорични сме, че предстоящото заседание на Общинския съвет трябва да бъде в нормалната, „присъствена“ форма – твърдят съветниците от ПП „Средна европейска класа“.

Според председателя на групата Константин Бачийски има пределно ясно разписан протокол и изисквания на здравните власти за спазване на противоепидемични мерки, които позволяват провеждането на заседание в закрито помещение дори и в усложняващата се ситуация с броя на заболелите от коронавирус.

На проведения председателски съвет Константин Бачийски гласува против предложението на администрацията обсъждането и гласуването на бюджета да се проведе чрез онлайн заседание

„И в момента хиляди жители от община Бургас всеки ден работят на първа линия и излагат здравето и живота си на голям риск. Дори децата на нашите съграждани са в детските градини и в училищата. Не смятам, че общинските съветници са нещо по-специално и заради това да не могат да вършат работата си, както всички други хора. Ето защо настояваме с моите колеги гласуването на общинския бюджет да е присъствено“ – коментира Константин Бачийски.

Според него пътниците в автобусите от градския транспорт в Бургас се намират в много по-голяма опасност от евентуален контакт с носител на вируса, отколкото петдесетте и един съветника, който се разполагат на два метра един от друг в предвидената за 800 зрители спортна зала „Бойчо Брънзов“ и спазват дистанция.

На този фон звучи нелогично това, че администрацията предвижда да проведе присъствено гласуване за избор на обществен посредник, а по не по-малко важния въпрос за приемането на бюджета планира онлайн заседание.

Зам.-председателят на ПП „Средна европейска класа“ припомня, че през октомври месец броят на заболелите от коронавирус в Бургас беше много по-голям от този в момента, но тогава въпреки всичко заседанието на Общинския съвет беше присъствено.

Бачийски посочва като сериозен недостатък на онлайн заседанията и това, че често възникват технически проблеми и се губи интернет връзката, което води до сериозни пропуски в обсъждането на докладните

Съветникът се позовава на събитията от последната сесия, когато само няколко от участниците в заседанието успяха да активират видео-конферентната си връзка при една от проверките на кворума.

Аз и моите колеги настояваме бюджетът да се обсъжда на живо в зала „Бойчо Брънзов“ при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки, защото иначе остават съмненията, че мнозинството иска да прокара своя вариант на бюджета, с колкото се може по-малко корекции и критика от страна на опозицията- категоричен е Константин Бачийски.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви